2024. május 5. - Györgyi

Esőcsinálók és csapadékelhárítók

Ezüstjodiddal küzdenek Isztambulban a szárazság ellen, Pekingben pedig ugyanezzel az anyaggal próbálják biztosítani, hogy az olimpiai nyitóünnepséget ne mossa el az eső.
2008. január 30. szerda 17:40 - Hírextra

"A csapadékenyhítés bonyolult folyamat" - mondta Vang Jü-pin (Wang Yubin), a pekingi meteorológiai szolgálat helyettes főmérnöke. A tudósok a nagyobb viharokat még nemigen képesek befolyásolni, a kisebb zivatarok kialakulását azonban két különböző - és ártalmatlan - módszerrel tudják manipulálni.

"A fagypont alatti hőmérsékletű felhők esetében folyékony nitrogént használunk. Ettől nő a cseppek száma, a méretük pedig csökken, a kisebb cseppekből álló felhőből pedig kisebb valószínűséggel lesz eső" - mondta a szakértő.

A fagypont feletti vízcseppekből álló felhőkbe ezüstjodidot lőnek légelhárító rakétával. Az anyagnak úgynevezett felhőmagvasító hatása van, azaz összetömöríti a kisebb cseppecskéket, nagyobb és nehezebb cseppek keletkeznek, amelyekre jobban hat a gravitáció, így aztán hamarabb megindul a zivatar.

Az eljárással azt lehet befolyásolni, hogy hol ürüljön ki a felhő - illetve hogy hol ne legyen eső. Így például a fellegekből még azelőtt ki lehet csikarni az esőt, hogy elérnek a fedetlen pekingi stadion fölé, ahol augusztus 8-án az olimpiai nyitóünnepséget tartják.

Isztambulban is az ezüstjodiddal "oltják be" a felhőket, de éppen ellenkező céllal. A szárazság sújtotta török metropoliszban egy speciális repülővel a múlt hét óta már 13 bevetést hajtottak végre és 21 adag ezüstjodidot szórtak szét. A kísérleti területen a környező vidékekhez képest hirtelen a duplájára nőtt a csapadékmennyiség, és összesen hatezer "esőbomba" áll még rendelkezésre - nyilatkozott Kadir Topbas főpolgármester-helyettes.

A vízpazarlás, az elavult infrastruktúra és az elmaradó csapadék miatt tavaly több török nagyvárosban krónikus vízhiány alakult ki, és Isztambulban idén télen sincs elég eső vagy hó. A polgármesteri hivatal közlése szerint a víztározók alig negyedig teltek meg, évek óta nem volt ilyen alacsony a vízállás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását