2024. május 9. - Gergely

Elfogadta az OCÖ ez évi költségvetést

Elfogadta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése ez évi költségvetését és munkatervét szerdai budapesti ülésén; az érdekképviseleti szervezet idén hétmillió forint többlettámogatással 232,5 millió forintból gazdálkodhat.
2008. január 30. szerda 17:43 - Hírextra

Az 53 fős grémium az OCÖ Dohány utcai székházában arról is döntött, hogy idén fő feladatuknak a megyei intézményhálózat megerősítését, tanulmányi ösztöndíj alapítását, a már meghirdetett lakásépítési program végrehajtását, egy roma médiacentrum felállítását, valamint a kormányzat Roma Évtized Program kétéves nemzeti cselekvési programjában az irányító és monitoring feladatok ellátását tartják.

Az OCÖ, mint a Roma Integrációs Tanács tagja, másik hét roma civil szerevezettel közösen március végéig elkészíti a program végrehajtására vonatkozó tervét, minden szaktárcához egy-egy szakértőt delegálnak.

Kolompár Orbán elnök beszédében "nehéz, de sikeresnek" értékelte a 2007-es évet, mert mint mondta, a választások utáni "zűrzavart" követően konkrét javaslatokat, állásfoglalásokat juttatott el a testület a kormányzati szerveknek. Ezek jó része beépült az ez évi állami költségvetésbe, és a kormányzat munkatervébe.

A közgyűlés közös állásfoglalásban elítélte a Magyar Gárda cigányellenes megnyilvánulásait, és célként tűzték ki, hogy február végéig legalább 50 ezer aláírást gyűjtenek össze, hogy a gárda, és a hozzá hasonló félkatonai szervezetek betiltását, az ilyen szerveződések számára egyenruha viselését az Országgyűlés törvényben tiltsa el.

Élénk vita alakult ki a Lungo Drom elnökének kijelentéséről, amely a Magyar Nemzet múlt heti számában jelent meg. Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az OCÖ tagja Lungo Drom elnöke a napilapnak azt mondta: - bár a jelek sajnos nem erre utalnak -, ha a Magyar Gárda működése nem a kisebbségek, és különösképpen nem a cigányok ellen irányul, nem a viszályt szítja, hanem valóban az ország épülését, a kiszolgáltatottak védelmét szolgálja, akkor a cigányoknak is a Magyar Gárdában van a helyük.

A képviselő nem volt jelen a közgyűlésen, ezért személyét érintő döntést nem hozhattak.
A közgyűlés elfogadta ez évi költségvetését, e szerint az OCÖ idén 235,5 millió forintból gazdálkodhat, ami hétmillió forinttal több, mint a múlt évben. A többlettámogatást intézmény-átalakításra kell fordítaniuk.

A megyei intézményhálózatok 2008-ban 43 millió, a roma múzeum és könyvtár 15-15 millió forintos támogatást kap. A kőbányai, Gyömrői úti volt művelődési központ eladásából származó bevételből 50 millió forintot különítenek el egy tanulmányi ösztöndíjalap létrehozására, felújítják a már átvett balatoni gyermektábort, és végrehajtják a lakásépítési programjukat, amelyre 100 millió forint áll rendelkezésükre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását