2024. április 29. - Péter

Kovács Lászlóról neveztek el filmes díjat

Kovács László tavaly elhunyt világhírű magyar operatőrről nevezték el idén az Amerikai Operatőrök Szövetségének (ASC) Örökség-díját, amelynek átadására a hét végén került sor Hollywoodban. Az ASC szombaton este a 22. alkalommal megrendezett gálaest kereté
2008. január 28. hétfő 18:18 - Hírextra
A kilencven éve alapított szövetség nem érdekképviselet, hanem olyan oktatási, kulturális és szakmai szervezet, amelybe meghívásos alapon, kiemelkedő művészi teljesítményük nyomán kerülhetnek be a tagok - hangsúlyozta megnyitó beszédében Daryn Okada, az ASC elnöke.

Idén kilenc díjat adtak át a legkiemelkedőbb operatőri teljesítmények elismerésére. Az életmű-díjat, amelyet 2001-ben Kovács Lászlónak ítéltek oda, ebben az évben négy évtizedes munkájáért Stephen H. Burum kapta, akit 1993-ban Oscar-díjra jelöltek a Hoffa című szakszervezeti dráma fotografálásáért.

Az ASC az Örökség-díjat a következő generáció tehetséges filmművészeinek szenteli. A szövetség tagjaiból álló zsűri a végzős vagy a filmiskolát frissen elhagyó hallgatók által beküldött referenciafilmek alapján dönti el, hogy kiket tart érdemesnek a díjra.

A díj sajátossága, hogy évente új nevet kap egy-egy neves filmművész emlékére. Idén a magyar operatőr előtt tisztelegve Kovács László Örökség-díjat vehettek át a kitüntetettek: Adrew M. Davis és Sean M. Stiegemeier.

A díjat Zsigmond Vilmos operatőr adta át, s egyúttal méltatta Kovács László munkásságát. Az eseményen Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul is jelen volt - tájékoztatta az MTI-t a magyar konzulátus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását