2024. április 29. - Péter

70 Éve született a színésznő

Hetven éve, 1938. július 20-án született Natalie Wood, a West Side Story feledhetetlen Mariája.
2008. július 18. péntek 13:30 - Hírextra
Orosz bevándorlók gyermeke volt, Natasa Nyikolajevna Zacsarenko-Gurdin néven anyakönyvezték. Egész kiskorától táncolt és filmezett, nyolcévesen már Orson Welles oldalán játszott heti ezer dolláros gázsiért. Az egzotikus, érdekesen szép lánnyá serdült Natalie a Haragban a világgal című filmben lett igazi sztár, tizenhét évesen már Oscar-díjra jelölték. Az egy nemzedék útkeresését és közérzetét bemutató drámában James Dean barátnőjét játszotta - ami nem eshetett nehezére, hiszen az életben is jóban voltak.

1961-ben kapta meg a West Side Story női főszerepét: a ma már klasszikus musical jelentette pályafutásának legnagyobb sikerét. Még ugyanebben az évben Warren Beatty partnere volt a Ragyogás a fűben című filmben, majd a való életben is. (Beatty később neki ajánlotta fel a Bonnie és Clyde női főszerepét, de Wood nemet mondott, mert a forgatás ideje alatt nélkülöznie kellett volna pszichoanalitikusát.) A hatvanas évek első felében Hollywood legnépszerűbb sztárjai közé tartozott, még azt is megengedhette magának, hogy könnyedebb filmekben vállaljon szerepet (Szerelem a megfelelő idegennel, Verseny a javából). Karrierje 1965-ben a Daisy Clover belülről című film bukása nyomán - amiről persze nem ő, hanem a bárgyú forgatókönyv tehetett - megbicsaklott, s Wood három év szünetet vett ki. 1969-ben tért vissza, de már csak mérsékelt sikerrel - ettől kezdve energiáit inkább családjának szentelte. Tehetsége még néhány tévésorozatban csillant föl, a Most és mindörökké Golden Globe-díjat, a Macska a forró bádogtetőn (ebben Laurience Olivier volt partnere) Emmy-díj jelölést hozott neki. 1979-ben elvállalta a Meteor című sci-fi főszerepét, utoljára a Brainstorm című, felejthető sci-fiben állt a kamera elé, de még a forgatás befejezése előtt meghalt.

A tragikus baleset a kaliforniai Santa Catalina-szigetnél történt, 1981. november 29-én. A színésznő a férjével elköltött vacsora után indult éjszakai fürdőzésre egy gumicsónakkal, de soha nem tért vissza, holttestét csak másnap találta meg a parti őrség. Az eset annál is rejtélyesebb, mert Wood egy gyermekkori balesete miatt betegesen rettegett a víztől és a vízbefúlástól, A Ragyogás a fűben forgatásakor Elia Kazan rendező csak úgy tudta beugratni egy jelenet során a medencébe, hogy kegyes hazugsággal dublőrt ígért neki.

A feltűnően csinos, sötét hajú és sötét szemű Natalie Wood képe gyakran jelent meg a lapok címoldalán, 1966-ban történelmet csinált, amikor a Harvard Egyetemen átvette a legrosszabb alakításért neki ítélt díjat. Természetesen ez alkalommal is nagy karkötő díszítette csuklóját, elég prózai okból: egy kiskorában szerzett sérülés nyomán rosszul összeforrt csontját takarta így el.
Bár szinte minden partnerével hírbe hozták, életének egy nagy szerelme volt. 19 évesen ment hozzá Robert Wagner filmszínészhez, akitől 1960-ban elvált, de egy rosszul sikerült második házasság után 1972-ben ismét összekötötték életüket, s Wood haláláig boldogan éltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását