2024. május 2. - Zsigmond

Makói "látványda" nyílik

A makói József Attila Könyvtárban megnyílt a Maros-parti város első panoptikuma és látványdája pénteken. Az 1900-as évek elejének makói piacát megidéző életkép története 2006-ig nyúlik vissza, az esztendő Hagymafesztiváljának egyik fő látványossága volt a
2008. január 25. péntek 16:49 - Hírextra
Ekkor született az ötlet, hogy a jelenetek miliője, a régi Makó hangulata állandó tárlatként legyen megtekinthető.

A város önkormányzata az Európai Unió Interreg pályázatán nyert támogatást a tárlat megvalósítására - mondta Buzás Péter polgármester.

A panoptikum helyszíne a helyi piac, ahol a hagymával, zöldséggel és egyéb áruval kereskedők vasárnaponként eszmét cseréltek a református istentiszteletről fekete ruhában hazafelé tartó makóiakkal. A város nevezetes piactere azért különleges, mert három jelentős út, köztük a szegedi és az aradi országút találkozásában, háromszög alakban épült ki. Kevés város büszkélkedhetett ennyire egyedi főtérrel, amely a társasági élet méltó központja volt évszázadokig.

A panoptikum a bábúkon túl a modern technika eszközeivel, egy multimédiás terminál segítségével mutatja be a város történetét. Láthatók itt régi képeslapok, olvasható útikalauz a "hagyma fővárosáról", s megismerhető számos tradicionális recept, például a makói haltöpörtyű vagy számos hagymával készült ínyencség készítéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását