2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az első út emlékére

Az egykori Orient Expressnek állít emléket első útjának 125. évfordulója alkalmából a Budapesti Román Kulturális Intézet kedden nyíló kiállítása, amelyen 44 temesvári művész alkotásait láthatja a közönség - tájékoztatta Bartha Csaba, az intézmény igazgató
2008. április 6. vasárnap 12:44 - Hírextra

Az Orient Express 125 - Utazás a színek és a formák világába címet viselő tárlat a képzőművészet szinte teljes palettáját felöleli: festmények, grafikák, szobrok, fotók és az iparművészeti alkotások állítanak emléket az elegáns luxusvagonokból álló gyorsvonatnak, amely 1883. június 5-én, a párizsi Garre de L,Est-ről indult első útjára a messzi Konstantinápolyba - mondta az igazgatóhelyettes.
A tárlaton 44 művész munkáját tekinthetik meg a látogatók, többek között Novák Nóra Fenevadacska, Jakabházi Alexandru Orient Express, Cosor Viorel Ősrégi jármű, Kocsis Rudolf Táska VIII. és David Carol Millennium című alkotásait.

A kiállításról szóló összegzés szerint a művészek különböző generációkhoz, csoportokhoz és esztétikai irányzatokhoz tartoznak, s kiállított munkáikkal egy történelmi pillanatot idéznek meg, tisztelegnek egy európai gondolat előtt, amit történetesen éppen Orient Expressnek neveznek.

"A temesvári alkotók több hónapon keresztül elmélyültek a feladott témában, amit modern szemléletben meg is valósítottak. Ez a kortárs értelmezés a Kelet és Nyugat közti összetett tematikát, a többszörös kapcsolatokat, a legendákat, a hagyományokat és a híres vonathoz kapcsolódó kitalált vagy valós történeteket egyesíti, ugyanakkor egy sokkal tágabb szinten foglalkozik a helyváltoztatás, az utazás, a kommunikáció és a fejlődés tematikájával" - olvasható az ismertetőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását