2024. május 14. - Bonifác

Egyre többen válnak el

Kínában közel 20 százalékkal nőtt tavaly a válások száma, amiért főként a gyorsan változó társadalmi szokásokat hibáztatják. 2007-ben mintegy 1,4 millió házaspár döntött a válás mellett, és ez 18,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - közö
2008. január 25. péntek 16:25 - Hírextra
Tavaly megközelítőleg 9,5 millió pár házasodott össze, ami 11,8 százalékos növekedésnek számít az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.

Harminc évvel a válások engedélyezésének bevezetése óta egyre többen élnek a lehetőséggel, 1980-ban országszerte még csak 341 ezren váltak el - olvasható a Shanghai Daily című kínai napilapban.

Hszü An-csi (Xu Anqi), a sanghaji társadalomtudományi akadémia szakértője szerint a válásokhoz az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerő vándorlás, és a hosszabb munkaidő is hozzájárul. A házasságkötések emelkedésének okait azonban nem részletezték.

Az ázsiai ország elképesztő ütemben fejlődő gazdasága "császárok" és "császárnők" generációját hozta létre, akik a kínai egykepolitika mostanra felnőtt nemzedékeként gyakran személyes érdekeiket részesítik előnyben.

Szakértők szerint ebből a generációból sokan nem képesek kapcsolataik fenntartására, ugyanis egyedüli gyermekként felnőve továbbra is majomszeretettel csüngenek szüleiken és nagyszüleiken.

Ez egy olyan életstílus, amely szöges ellentétben áll a szülők világnézetével, akik a házasságot kötelességnek, a válást szégyennek tekintették. A házasság felbontása 2003 óta akár egy nap alatt kivitelezhető, korábban a házasoknak ehhez a munkaadójuktól és a közösség elöljáróitól is engedélyt kellett kérniük.

Csen Hszin-hszin (Chen Xinxin), a kínai nőtudományi intézet szakértője szerint sokan nem ábrándulnak ki a házasság intézményéből, csak egy tökéletesebb kapcsolatra vágynak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását