2024. május 3. - Tímea, Irma

Miért fizetünk ennyi illetéket?

A kereszténydemokraták a személyi jövedelemadó törvény és az illetéktörvény olyan módosítását javasolják, hogy az adózók kaphassanak információt felajánlott egy százalékuk sorsáról, illetve fellebbezés esetén ennek díja a felajánlott összeghez viszonyítva
2008. január 25. péntek 16:21 - Hírextra
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az szja-törvényt úgy módosítaná, hogy az adóhatóság automatikusan és írásban tájékoztassa az adózót a felajánlott egy százalék sorsáról - mondta Soltész Miklós országgyűlési képviselő a Rétvári Bence fővárosi képviselővel tartott sajtótájékoztatón.

A képviselő hozzátette: azt javasolják, hogy a bevallás benyújtását követően, öt hónapon belül adjon az APEH mindenkinek tájékoztatást arról, mekkora összeg az általa felajánlott egy százalék, illetve hogy ennek az összegnek az átutalását kezdeményezte a megjelölt szervezet számára.

Mint mondta, a képviselőcsoporthoz érkezett korábban olyan jelzés, amely szerint kétséges, hogy a felajánlás megérkezett-e címzettjéhez. A képviselő szerint, ha az APEH elvárja az emberektől, hogy időben és pontosan adják be adóbevallásukat, akkor az emberek is elvárhatják az adóhatóságtól, hogy adjon tájékoztatást a felajánlással kapcsolatban arról, mikor, hova és mekkora összeget utalt át.
Rétvári Bence az illetéktörvény módosításának indoklásaként elmondta: ha egy adózó a személyi jövedelemadó meghatározott részének felhasználásával kapcsolatos adóhatósági határozat ellen fellebbez, akkor ötezer forint illetéket kell fizetnie. Ez gyakran azt jelenti - tette hozzá -, hogy a határozat megtámadása több pénzbe kerül, mint amennyiről az adózó rendelkezett. Ezért javasolja KDNP országgyűlési képviselőcsoportja azt, hogy ez az összeg ezer forint legyen.

Rétvári Bence közölte: adataik szerint a felajánlások átlagos összege 5.500-6.700 forint között mozog személyenként.

A fővárosi képviselő elmondta: a KDNP-frakció javaslatát a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását