2024. április 29. - Péter

Tökéletes rekonstrukció

A táj, az ókori műemlékek és időbeli változásaiknak tökéletes, háromdimenziós rekonstrukciója, valamint négy alak, akik egymást között megosztva bejárják a vidéket: ez az antik római út, a Via Flaminia virtuális múzeuma, amely jelenleg "második életét" él
2008. január 24. csütörtök 12:50 - Hírextra

Az olasz kulturális javak minisztériumához tartozó technológiai intézet által, 800 ezer eurós (206 millió forintos) költségvetéssel megvalósított Via Flaminia Antica az első európai virtuális régészeti múzeum, amely komoly kutatóknak és egyszerű érdeklődőknek egyaránt megfelel.

Maurizio Forte koordinátor két éven át irányított egy húszfős szakértői csoportot, köztük régészeket, építészeket, művészettörténészeket, olyan őskörnyezeti kutatókat, akik képesek volt megteremteni a kor virtuális élővilágát, állat- és növényvilágától az emberekig, a viselkedésformákig. Nem kis feladat volt számukra újrateremteni azt a konzuli utat, amely a Kr. e. 3. századtól kötötte össze az Örök Várost az Adriai-tenger partján fekvő Arimiummal, a mai Riminivel. A csúcstechnológia segítségével több mint 3000 négyzetméternyi modellt építettek fel, összesen 1,8 millió hektárnyi területet digitalizáltak.

A négy "avatar", Marta, Katrina, Mike és Omar a látogatók számítógépes irányításával bejárja az ókori Rómát, ahol Livia, Augustus császár felesége fogadja őket villájában, elmeséli nekik életét. Közben e figurák egy másik virtuális túrán is részt vesznek az antik műemlékek mai maradványai között, és egyes történelmi események helyszínein összefutnak őseikkel is. Forte ezt a különleges időutazást "a jövő mozijának" nevezte. Egyelőre hiányosságnak tekinthető, hogy a szereplők csak olaszul beszélnek, de hamarosan elkészül a program angol nyelvű változata is.

A Via Flaminia Antica virtuális változatának tudományos adatai hamarosan hozzáférhetők lesznek a terv honlapján (www.vhlab.itabc.cnr.it/flaminia) és feltöltik Livia villáját is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását