2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kiváló minősítés huszonhat fesztiválnak

A fesztiválminősítési program első körében 26 rendezvény kapott "kiváló", 26 "jó" besorolást és 20 fesztivál került a "minősített" kategóriába. Az első okleveleket szerdán adták át Budapesten, a program eddigi eredményeit értékelő szakmai konferencián.
2009. december 2. szerda 18:23 - HírExtra
A Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program keretében 2009 tavasza óta összesen 230 fesztivál regisztrált, és 87 kért minősítést. Mint azt Márta István, a program koordinációját végző szakmai intéző bizottság elnöke a tanúsítványok átadását követően elmondta, összesen 15 rendezvény nem kapott minősítést.

A művészeti fesztiválok közül 16 került a "kiváló" minősítésűek közé, például olyan ismert rendezvények, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Bartók + Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, a Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál, valamint a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis nyári fesztiválja. További tizenegy művészeti rendezvény kapott "jó" és 8 "minősített" besorolást.

A szerdai konferencián oklevelet vehettek át a folk kategóriában többek között a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja, a kalocsai Duna Menti Folklórfesztivál és a Mesterségek Ünnepe szervezői, a gasztronómiai rendezvények közül - más fesztiválok mellett - a Csabai Kolbászfesztivál és a Kőszegi Szüret képviselői, valamint az úgynevezett speciális kategóriában például a Debreceni Virágkarnevál vagy a Gyereksziget rendezői.

Az eredményeket 60 helyszíni minősítő értékelése és egyéb szakmai referenciák figyelembe vételével állapította meg a grémium. Az oklevél három évig érvényes, de jövőre bárki ismét kérhet minősítést, és ha információt kap a szakmai intéző bizottság arról, hogy valamelyik rendezvény színvonala leromlott, indíthat új minősítési eljárást is. A programban való részvétel önkéntes és folyamatos.

A minősítési programot 2008 nyarán indította útjára öt országos szakmai szövetség, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége (CIOFF), a Magyarországi Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Fesztivál Szövetség.

A kezdeményezés célja a fesztiválszakma önmeghatározása, különös tekintettel arra, hogy 2010-et fesztiválturizmus éveként hirdette meg a Magyar Turizmus Zrt. A célok között szerepel egy átlátható, objektív fesztiváltámogatási rendszer megalapozása is a hazai fesztiválok szakmai besorolásának segítségével. A munka irányítását a szakmai intéző bizottság látja el, amelynek öt tagját a szövetségek delegálják.

A internetes regisztrációs adatbázis, amelyet 2009 tavaszán indítottak el az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közreműködésével, alkalmas a rendezvényfajták csoportosítására, összehasonlítására, naprakész statisztikai adatok szolgáltatására, az évenkénti változások nyomon követésére, a fesztiválok nézettségi és financiális adatainak tanulmányozására is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását