2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Figyelik az utazó bűnözőket

Közös adatbázist hoznak létre és szorosabb együttműködésben állapodtak meg azon dél-alföldi megyék rendőri szervei, melyek az M5-ös autópálya és az E75-ös főút mellett dolgoznak - tájékoztatták az ebben a témában tartott megbeszélés után a sajtót csütörtö
2008. január 24. csütörtök 16:18 - Hírextra

Becslések szerint, illetve a felderített esetek alapján ugyanis az utóbbi időben csaknem 30 százalékkal nőtt az utazó bűnözés mértéke Csongrád és Bács-Kiskun megyében - tájékoztatta az MTI-t a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője.

Zélity László elmondta: ez a bűnözési forma nagyon veszélyes, ráadásul nehezen felderíthető, miután az elkövetők kihasználják a közlekedés fejlődését. Megfigyelhető egy észak-dél irányú nagyarányú mozgás, a bűnözők ugyanis - miután megfigyelik az áldozatot - leutaznak az autópályán, és az elkövetés után rövid időbe telik csak, hogy az ország másik felébe távozzanak. Jellemzően a kiemelt kategóriába tartozó bűncselekményeket követik el, ezek közt a betöréses lopások, illetve a lakásbetörések száma nőtt meg, de megfigyelhetők a besurranásos lopások is.

Sok információból kell kikövetkeztetni, hogy nem helyi akció történt, hanem utazó bűnözők követték el a cselekményt - mondta a szegedi kapitány az MTI kérdésére. Egyrészt vannak eredmények ezen a területen, másrészt a helyi elkövetői kör a rendőrség előtt nagyjából ismert, így a módszereik alapján már lehet azonosítani őket.

Zélity László a megállapodás fontosságáról elmondta: Csongrád és Bács-Kiskun megye rendőrei közös információs bázist hoznak létre, és soron kívül tájékoztatják majd egymást a szakemberek az elkövetett bűncselekményekről, a bizonyítékokról, helyszíni nyomokról és a tanúk adatairól. amelyeket beszereztek. Emellett fontos, hogy így már a közös akciók is könnyebben megszervezhetők.

A megállapodás ugyan még csak szóban született meg, de a kapitány szerint kollégái csütörtöktől már ennek megfelelően dolgoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását