2024. április 20. - Tivadar

Fenyegetések a "macskagyilkosnak"

Toepler Zoltán neve először közel egy éve jelent meg a médiában. Apropója az Álszent című kisjátékfilmje, amelynek egyik jelenetében vízbe fojtanak egy kiscicát. A Stúdió „K” Színházban most a Korpusz című tragikomédia bemutatására készülnek,
2008. január 24. csütörtök 19:03 - Malina Adrienn
Az Álszent című film "provokáció, semmi egyéb. (...) Amikor a 38. filmszemle nevezési lapját írtam, több barátom is figyelmeztetett, ebből botrány lesz. Azt mondtam nekik, szeretem a botrányt, mert a botrány ébren tart" - írja saját honlapján a rendező. Toepler Zoltán, aki Nicolaus Myslicki néven jegyzi a filmet, alkotásáért a 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti film kategória különdíját kapta a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.

Toepler, az ügy kipattanásakor elmondta: egy 2003 decemberében készült amatőr felvételről van szó, amelyet felhasznált filmjéhez. Arról, hogy ki vette fel a jelenetet, nem akart nyilatkozni. Hozzátette azonban, hogy a felvétel azelőtt készült, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították volna. Így nem történt bűncselekmény.

A Korpusz szereposztása
A szobrász: Tamási Zoltán
A segéd: Lovas Dániel
Nárcisz: Rusznák Adrienn
A gyilkos: Janicsek Péter
Tanító: Géczi Zoltán
Kveon: Toepler Zoltán
Az újonc: Marosi Viktor
Rendező: Géczi Zoltán
A filmmel kapcsolatban tavaly áprilisban feljelentést tett a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) állatkínzás miatt. Az egyesület feljelentése nyomán a főváros VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított büntetőeljárást állatkínzás megalapozott gyanúja miatt. Tavaly december elején megszüntette az ügyészség a rendező ellen, állatkínzás gyanúja miatt indított vizsgálatot, mivel a hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy a filmben vízbe fojtott kismacska az állatvédelmi törvény 2004. június 24-i életbe lépése előtt vagy után pusztult el.

Most itt az újabb botrány. A Stúdió „K” Színház a napokban sajtóközleményt adott ki, mert csak így tudott reagálni az egyre szaporodó fenyegetésekre. Elmondták, hogy szakmai alapon határoztak Toepler Zoltán Korpusz című tragikomédiájának bemutatásáról. Az író körül időközben kialakult közhangulat ezeket a szempontokat nem érinti, így a darabot az eredetileg meghirdetett időpontban, február 28-án bemutatják.

A társulat irtózik az élőlényekkel szemben elkövetett minden lelki és testi agressziótól, kegyetlenségtől. Toepler Zoltán író, rendező hibázott azzal, hogy Álszent című filmjében ilyen témájú jelenetet szerepeltetett. A színház ugyanakkor elutasít minden, demokratikus felhatalmazás nélküli igazságtételt, büntető intézkedést, fenyegetést, csoportos vagy egyéni megtorlást, függetlenül attól, hogy aki ellen irányul, milyen vétséget vagy bűnt követett el. Ennek felderítése és szankcionálása az alkotmányos és intézményes bűnüldözés és igazságszolgáltatás dolga, nem pedig azoké, akik - láthatóan - az állatvédelmet csupán ürügyként használják szélsőséges nézeteik hangoztatására" - olvasható a tájékoztatóban.

Fodor Tamást, a Stúdió „K” Színház igazgatóját kérdeztem a történtekről.

Előttem van az a sajtónak kiadott közlemény, melyben a Korpusz című rémdráma kapcsán fenyegetések érték a színházat. Mi történt pontosan?

Azzal kezdeném, hogy tekintsünk el a Kurucinfótól. Ők azt mondják, hogy az a zsidó, gyilkos, buzeráns... Na ettől tekintsünk el. A darab szerzőjét, Toepler Zoltánt, aki egyébként játszik is benne, lehet szeretni, vagy nem szeretni. Megtörtént a tárgyalása, de felmentették. A "minden csoda három napig tart" alapon ez a tévében is fellángolt. A Tv2 egyik műsora készített egy anyagot, persze az állatvédők megint elkezdték mondani, hogy ebből baj lesz.

De milyen fenyegetések érkeztek?

Az előadásról
A kisvárosi szobrász oltárt készít. Hullák bűze facsarja az orrát. De ne ítéljünk elsőre, hősünk csak szép, friss holttestekkel dolgozik. Van is neki erre egy embere, aki szállítja a tetemeket. A történet nem is olyan mulatságos, mint amennyit a nézők nevetnek rajta. A zseniális nyomozó mindenre fényt derít. Mielőtt ő is felkerül az oltárra.
Forrás: www.studio-k.hu
Szélsőséges irányzatok telefonon, e-mailen a népharaggal és Molotov-koktéllal fenyegetnek. Nincs ebben semmi különös, én nem szoktam félni ezektől. De ez nagyon jellemző az országunk állapotára, hogy ilyen nemszeretem dolgot, rögtön a politikával, ráadásul a szélsőjobbal hoznak össze. Azt mondták: „Szégyelljétek magatokat, hogy ilyen embernek teret adtok!” Ilyen e-mailek érkeztek, vagy ehhez hasonló telefonhívások. Nem titkosítom a telefonom, mert azért van, hogy el tudjanak érni, még az ilyenek is. Kibírom én ezt, csak más munkám is lenne, és csinálnám, ha hagynák. Végül is ennyi. Azért adtuk ki ezt a közleményt, mert sokan vannak, akik normális állatvédők és értik a dolgokat. Én is szeretem az állatokat. Ez az előadás nem lehet ürügy a fenyegetésekre.

Az előadásnak egyébként van köze az állatokhoz?

Nincs, de még ha szerepelne is, miért ne lehetne? Ha egy halálraítélt börtönbüntetését tölti, akkor is lehet börtönszínházat csinálni.

A színháznak ez az első közös munkája Toepler Zoltánnal?

Igen, most dolgozunk vele először.

A próbák hogy haladnak?

Minden nagyon jól megy. Február 28-án megtartjuk a premiert. Ezzel a darabbal Toepler megnyerte a Katona József pályázatot, amit dramaturgok ítéltek oda. A Pécsi Országos Színházi Találkozón, mint felolvasó színház már bemutattuk, és most is izgatottan várom a végeredményt.

Pécsen nem érték atrocitások a darabot?

De, akkor is voltak fenyegetések. Tüntetni akartak, de végül nem lett semmi. Ebben az egészben nem a félelem dominál, inkább egy tiltakozás, hogy miért kell politikai célokra felhasználni egy olyan dolgot, amiről lehet többféle módon is gondolkozni. El lehet ítélni magát a tettet, de nem kell ebből ilyen „a népharag el fog söpörni” ügyet csinálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását