2024. március 29. - Auguszta

Borkóstolótúra

Tokajik számos borháztól, kóstolótúrák hideg és meleg borkorcsolyákkal, modern tervezésű palackok, újra felfedezett régi magyar szőlőfajták - a Magyar Borok Házában csütörtökön felvonult 26 borpince és -kereskedés célja az volt, hogy bemutassa legújabb kí
2008. január 24. csütörtök 18:34 - Hírextra

Ma már Magyarországon is fontos a terroir, azaz a régió, a terület, sőt a dűlő is - a fajta és az évjárat mellett természetesen. Az Európa-szerte közismert fajták mellett - mint a Chardonnay vagy a Sauvignon Blanc - a régi magyar fajták feltámasztása is cél, ilyen például a Királyleányka - mondta Bujdosó Orsolya sommelier, a balatonlellei cég képviselője az MTI munkatársának.

Érdekesebbek lettek a bornevek is: fantázianevet kapnak egyes cuvée-k, mint például Altenus, amely délnyugati szelet jelent.

Magyarországon számos bor viseli a tokaji nevet, de nem mindegyik aszú és korántsem mindegyik nagy, híres borpincészetekből kerül ki.

Megjelentek a börzén családI vállalkozások, mint például Szabó Gyula pincéje Szerencsről. A több mint 100 éves, nemespenésszel borított pince tölgyfahordóiban furmintok, hárslevelűk, szamorodnik, muskotályok és aszúk érlelődnek, amelyek már számos borverseny aranyérmét érdemelték ki. S felvonultatták a Gundel tokajikínálatát is, elsősorban az aszúkra koncentrálva. Termékeiket nemcsak a híres vendéglőben lehet kapni, de sok nagyáruházban is.

Az egriek is több termelővel képviseltették magukat, bemutatva pincetúra ajánlataikat is. Náluk is többnyire fejenként 1500 forintnál kezdődik egy-egy borkorcsolyával kínált 5-8 féle bort megkóstoltató csoportos pincetúra, de előzetes bejelentkezésre meleg ételeket is kínálnak.

A balatoni borok ma még nem örvendenek akkora tekintélynek, de kezdenek már feljönni. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet például modern címkéjű, csinos palackokban nagyszerű fehér cuvée-vel rukkolt ki - többféle fehér bort házasítottak össze, amelynek végeredménye friss, gyümölcsös jellegű bor lett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását