2024. március 2. - Lujza

Utcán az ügyész

Megszűnik csütörtöktől Varga Gergelynek, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének a szóvivői megbízatása - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel. A jövőben a Fővárosi Főügyészség szóvivői feladatait, a Legfőbb Ügyészségi szóvivői feladatainak megtartá
2008. január 23. szerda 15:14 - Hírextra
Indoklásként kifejtette: a Fővárosi Főügyészség hatáskörébe tartozik a közérdeklődésre számot tartó, országos szintű ügyeknek a döntő többsége, ezért volt célszerű, hogy a két szóvivői feladatkör egy kézben legyen.

Ihász Sándor Varga Gergellyel kapcsolatban hangsúlyozta: az az álláspontja, hogy abban a helyzetben, amiben ő most van, függetlenül a fegyelmi eljárástól, a jövőben nem tudná azzal a hitelességgel a szakmai álláspontot képviselni, ahogy azt egy ilyen ügyészségi szervezethez kapcsolódóan kell.

Varga Gergely szóvivői megbízását két nappal ezelőtt függesztették fel, azt követően, hogy fegyelmi eljárás indult ellene egy, az Index hírtportálon nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. Ennek tanúsága szerint egy tavaly szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán Varga Gergely azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.
Ihász Sándor az üggyel kapcsolatban szerdán megismételte az által korábban elmondottakat, miszerint az internetes portál cikkében megjelölt tárgyalás hónapokkal ezelőtt, 2007. szeptember 27-én volt, ahol Varga Gergely magánszemélyként vett részt, úgy is nyilatkozott, nem pedig szóvivőként, pusztán a szakmai véleményét mondta el az ügyről.

A fővárosi főügyész korábban azt nyilatkozta, hogy a szóvivővel szemben indított fegyelmi eljárás célja, hogy tisztázza, mi történt, és amennyiben Varga Gergely vétkesen megszegte foglalkozása szabályait, akkor megállapítsa fegyelmi felelősségét és szankciót szabjon ki.

A fegyelmi eljárás eredményeként a legenyhébb szankció a feddés lehet, a legsúlyosabb pedig a hivatalvesztés. Ezen kívül fegyelmi eljárásban például vezetői kinevezésétől is megfoszthatják az érintettet, vagy fizetési fokozatában visszasorolhatják, illetve megrovásban is részesíthetik.

Ihász Sándor szerdán arra a kérdésre, hogy az eljárás meddig tart majd, azt mondta: bár a jogszabály 30 napot szab határidőnek a fegyelmi eljárásra és ez meghosszabbítható, reméli hogy a lehető legrövidebb idő alatt lezárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását