2024. március 29. - Auguszta

Kábítószer: nem akut kérdés

Kábítószer-ügyben Magyarországon nincs azonnali cselekvést igénylő helyzet - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán, a kormány ülését követő tájékoztatón.
2008. augusztus 13. szerda 17:15 - Hírextra
Juhász Gábor közölte: a kormány számára készült áttekintésből az derül ki, hogy az utóbbi években a kábítószer kipróbálásának gyakorisága nem emelkedett.

Az államtitkár azt mondta: drogérintettséget tekintve Magyarország az európai középmezőny alatt helyezkedik el. Hozzátette: Magyarországon a kannabiszt kipróbálok aránya alacsonyabb, mint az európai átlag.

"Az utóbbi egy-két évben, szolid csökkenésen túl, drámai változás drogfronton nem történt" - fogalmazott. Mint mondta, kábítószerügyben azonnali cselekvést igénylő helyzet nincs.
Juhász Gábor ismertetése szerint évente 24-28 fogyasztó hal meg drogtúladagolás miatt. Európában ez a legalacsonyabb szám - jegyezte meg.

Mint mondta, Magyarországon HIV-pozitív kábítószerhasználó nincsen, a hepatitisszel fertőzött kábítószerhasználók száma viszont az európai átlaghoz hasonló.Az államtitkár közölte, illegális szerek, illetve legális szerek nem rendeltetésszerű használata miatt 2006-ban 243-an haltak meg, ebből 25-en illegális szer miatt.

Érdemi előrelépésnek értékelte a politikus az előző évekhez képest, hogy a kábítószerbetegek rehabilitációjára jelenleg 250 ágy vn az intézményekben. Hozzátette: összesen tízmilliárd forintot fordít a kormány ennek a problémának a kezelésére.

Juhász Gábor kitért arra, hogy Magyarországon mind a büntetőeljárásokban, mind a büntetés-végrehajtási intézetekben van lehetőség a kábítószerhasználók külön kezelésére.
Kritikaként megjegyezte, hogy ma az ellátórendszer regionálisan nem egységes, minősége rendkívül különböző.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány az elmúlt hetekben történt droggal kapcsolatos halálesetek miatt összehívta a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságot, amely szeptemberre készíti el jelentését.
Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: a közelmúltban történt, kábítószer okozta halálesetek miatt a kormánynak azonnali cselekvési tervre van szüksége.

Mint kiemelte: nem igaz az, hogy a kábítószer okozta halálozási adatok alacsonyak, mert véleménye szerint ezek az adatok nem lehetnek pontosak, mivel nagyon sok esetben nem történik boncolás.

Hangsúlyozta azt is: a kormánynak határidőre ki kellene fizetnie a támogatást azoknak a civil egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek drogosokkal foglalkoznak.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra: az Állami Számvevőszék 2006-ban azt állapította meg, hogy 2000-től kezdődően Magyarországon az erre a területre fordított támogatási összegek dinamikusan nőnek. Hozzátette: 2004-ben 1 milliárd 900 millió forintot, a legmagasabb összeget, fordított a kormány drogpolitikai programokra.

Azonban 2005-től kezdve a támogatási összeg egymilliárd 200 millió forintra csökkent, a 2008. évi költségvetésben pedig mindössze 100 millió forinttal van több erre a területre - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását