2024. május 14. - Bonifác

Új részleg a Vakok Intézetében

A vakok és gyengénlátók önálló életre, munkavállalásra való felkészítését segítő új rehabilitációs részleg nyílt szerdán a zuglói, Hermina úti, Vakok Állami Intézetében. Az intézményben két évtizede nem volt ilyen jelentős fejlesztés, pedig mindössze 16 m
2008. január 23. szerda 13:34 - Hírextra
Az intézmény és a Salva Vita Alapítvány pályázati forrásból alakíttatta ki az épületben azt az öt szobát, ahol a jelentkező látássérülteket egy három hónapos "elemi rehabilitációs program" keretében megtanítják az önálló életvitelre, a háztartási tevékenységekre, a tájékozódásra, a közlekedésre, valamint a kommunikáció elérhető formáira: a pontírásra, valamint a számítógép használatára.

A megnyitón megjelent a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, Rauch Edit, aki Lamperth Mónika miniszteri üzenetét tolmácsolva arra emlékeztetett, hogy az intézetben 20 éve nem volt ilyen jelentős beruházás.

A szaktárca vezetője levelében arra hívta fel a figyelmet: a társadalomnak meg kell értenie, hogy a segítséget az emberi méltóság tiszteletben tartására figyelemmel kell tudni megadni azoknak, akik kérik.

Lamperth Mónika szerint fel kell ismerni, hogy a látássérültek nem annyira elveszettek, mint azt sokan gondolják; speciális élethelyzetben vannak, és ezért támogatást igényelnek - hangoztatta a miniszter.

Az új részleget úgy építették, hogy a vakok és gyengénlátók könnyen tudjanak tájékozódni, így például a folyosókra úgynevezett vezetőcsíkokat ragasztottak, a szobák ajtaja mellé domború feliratokat helyeztek, és könnyen felismerhető speciális, "kontúros" bútorokat vásároltak". Külön oktatókonyha segíti az önálló háztartásvezetés megtanulását - mondta el az MTI-nek Tolnayné Csattos Márta, a rehabilitációs csoport vezetője, aki ugyan maga is gyengénlátó, ám három évtizede az intézményben segíti a látássérültek önálló életre felkészítését.

A szakember a távirati irodának azt mondta, a cél az, hogy a látássérülteket (akik általában nem teljesen vakok) megtanítsák arra, hogy valamennyi érzékszervükkel tájékozódjanak, így például a maradék látásukat is használják a mindennapokban.

A térítésmentes képzésen való részvételre bentlakásos vagy bejáró formában is lehetőség van. A képzést követően az alapítvány segítséget nyújt a programban részt vett látássérülteknek a munkalehetőségek felkutatásában is.

Az országos hatáskörű szociális intézmény vezetője, Szabóné Berta Irén a megnyitón vehette át az ISO nemzetközi minőségirányítási rendszer tanúsítványát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását