2024. május 4. - Mónika, Flórián

Igen a közoktatási törvény módosítására

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti többsége hétfőn zöld utat adott a közoktatási törvény szabad demokrata és szocialista képviselők kezdeményezte módosításának, amely a benyújtók szándéka szerint a pedagógiai szerkezet önkéntes átalakítását tenné lehetővé.
2009. szeptember 14. hétfő 13:59 - HírExtra
Magyar Bálint (SZDSZ) a benyújtók nevében az mondta, indítványuk kompromisszumos javaslat, amely a pedagógiai szerkezet önkéntes átalakítását tenné lehetővé. A módosítás azt tartalmazza, hogy a 12 évfolyamos iskolák, illetve azon nyolcosztályos intézmények, amelyek meg tudnak állapodni a középiskolákkal, kompetencia alapú oktatást folytassanak, műveltségterületenként, s ne a hagyományos szaktárgyi struktúrában. Ehhez a tananyagok is rendelkezésre állnak - tette hozzá a liberális politikus.

Megjegyezte: nincs más út, minthogy ezen induljon el a magyar közoktatás.
Hoffmann Rózsa (KDNP) szakmai kifogásainak adott hangot. Szerinte nem helyes, ha a szakmában pontosan nem tisztázott fogalmakra - mint "nem szakrendszerű" és "szakrendszerű" oktatási forma - iskolaszerkezeti átalakítást építenek. A javaslat ingatag, nem megalapozott és nem végiggondolt - mondta.

Pósán László (Fidesz) aggályosnak tartotta, hogy hetente "buknak be" a bizottság elé egy vagy két paragrafus módosítását célzó indítványok.

"Hogy lehet így kiszámíthatóan, biztonságosan és tervezhetően működtetni egy nagy rendszert?" - kérdezte.

Hozzátette: olyan bizonytalansági tényezők sorozatát próbálják beépíteni, amely alkalmatlan minőségi, jó képzés biztosítására.

Szabó Zoltán (MSZP), a bizottság elnöke szerint a közoktatási törvényben meglévő lehetőségek számát gyarapítja a javaslat, s nem gondolja, hogy kiszámíthatatlanabbá válna a rendszer.

Az indítványt - amelyet a kormány is támogat - végül a bizottság kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak találta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását