2024. május 7. - Gizella

Össztűz Farkas Flóriánra

Egységesen elhatárolódtak az MTI-nek nyilatkozó roma vezetők Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőnek a szerdai sajtóban megjelent kijelentéseitől; az Országos Cigány Önkormányzat azonnali lemondásra szólította fel a politikust.
2008. január 23. szerda 16:22 - Hírextra
A Lungo Drom elnöke a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a roma értelmiségnek nem a Magyar Gárdával kellene foglalkoznia elsősorban, hanem a kormány cigánypolitikáját kellene látványosan elutasítania. A roma politikus hozzátette - bár a jelek sajnos nem erre utalnak -, ha a Magyar Gárda működése nem a kisebbségek, és különösképpen nem a cigányok ellen irányul, nem a viszályt szítja, hanem valóban az ország épülését, a kiszolgáltatottak védelmét szolgálja, akkor a cigányoknak is a Magyar Gárdában van a helyük.

Horváth Aladár esélyegyenlőségi biztos, akit Farkas Flórián a kormány által megvett politikusként név szerint is megemlített, úgy reagált a távirati irodának: az beszél árulásról, aki a Hazafias Népfronttól indulva valamennyi pártban megfordult már, ezzel választási vereségre ítélve az őt támogató szervezeteket. Hozzátette: számára nem hiteles az a politikus, akit a köztársasági elnök kegyelme ment meg a börtönbüntetéstől.

Közölte: a cikkben idézett állításokkal ellentétben nem ő, hanem polgárjogi alapítványa kapott ötven esélyegyenlőségi szakember képzésére és foglalkoztatására pályázati támogatást, és mindössze 150 millió forintot, ezért a képviselő kijelentése sérti jó hírnevét, ami miatt bírósághoz fordul.

Megjegyezte: tény, hogy sok mindenben lehet kritizálni a kormány romapolitikáját, de azoknak tényeken, konkrétumokon kell alapulnia, ezért azt javasolja Farkas Flóriánnak, hogy mielőtt állít valamit, előbb olvassa el legalább azokat a parlamenti határozatokat, amelyeket ő maga is megszavazott az Országgyűlésben.

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a távirati irodának azt mondta: valamennyi cigánynak, roma értelmiséginek és politikusnak el kell határolódnia Farkas Flóriántól és kijelentéseitől, mert óriási társadalmi problémának tartaná azt, ha a Lungo Drom elnökének kijelentései hívószavak lennének. Hozzátette: józanul gondolkodó országgyűlési képviselőkét, roma politikusként be kellene látnia az ellenzéki képviselőnek, hogy a Magyar Gárdát és a cigányságot nem lehet összemosni.

A volt romaügyi államtitkár hozzáfűzte: tény, hogy a kormány oktatáspolitikájának köszönhetően egy új roma értelmiségi generáció jelent meg, ennek tagjai fogják a jövőben meghatározni a roma társadalmi és értelmiségi réteg útját, és nem arra fognak támaszkodni, hogy mások mondják meg, mit kell majd tenniük, mint teszi azt Farkas Flórián.

Az Országos Cigány Önkormányzat valamennyi képviselői mandátumának visszaadására szólította fel Farkas Flóriánt. Kolompár Orbán elnök az MTI-nek úgy fogalmazott: Farkas Flóriánnak települési és országos önkormányzati képviselőségéről, valamint a Lungo Drom elnöki tisztségéről is le kell mondania, mert kijelentésével a cigányság ellen fordult és pártfogásába veszi a cigányellenes, fasiszta nézeteket valló Magyar Gárdát.

Hozzátette: ha a győri önkormányzat Fidesz-frakciója Szabó Jánost, hasonló kijelentései miatt lemondásra szólította fel, ugyanezt várja el Farkas Flórián ügyében is.

Farkas Flórián a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában egyebek között arról beszélt, hogy miközben a kormány lefaragja a cigányság felzárkózatására szolgáló forrásokat, két kézzel szórja a pénzt "olyan, úgynevezett cigány értelmiségieknek, akiknek cinkos hallgatását meg lehet venni". Véleménye szerint a cigánypolitika közegében ilyen mértékű árulás még nem volt a rendszerváltozás óta. Az ellenzéki politikus azt hangsúlyozta, hogy a cigányság felemelését, integrációját csak a hiteles cigány értelmiségre támaszkodva lehet megvalósítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását