2024. március 29. - Auguszta

Megbukik Sólyom jelöltje?

Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - tájékoztatta a testület a keddi döntéséről az MTI-t. Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvá
2008. május 6. kedd 19:49 - Hírextra
Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

A testület közleménye emlékeztetett: Sólyom László köztársasági elnök április 30-án levélben tájékoztatta Lomnici Zoltánt, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökét, hogy átiratában javasolta az Országgyűlésnek Baka Andrásnak a Legfelsőbb Bíróság elnökévé történő megválasztását.

A közlemény idézi az államfő levelét, amely szerint Sólyom László kifejezte elismerését Lomnici Zoltánnak az elmúlt hat évben végzett munkájáért, és további sok sikert kívánt neki bírói pályáján.

Az OIT tájékoztatása szerint az államfő megkereste Lomnici Zoltánt, az OIT elnökét, hogy a tanács előzetesen véleményezze a jelölt személyét. Az OIT elnöke a soron következő ülés napirendjére tűzte a jelölt meghallgatását.

"Ezt követően a mai napon titkos szavazással döntött a testület, és Baka András nem kapta meg a szükséges támogatást" - olvasható a közleményben. Mint írják, a testület döntéséről az OIT elnöke levélben tájékoztatta az államfőt.

Korábban az MDF és a Fidesz is jelezte: megvárják az OIT döntését és csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e a jelölt megválasztását. Az MDF jövő heti frakcióülésén hozza meg döntését. Az MSZP két hét múlva dönt arról, hogy támogatja-e Sólyom László jelöltjét.

Az SZDSZ hétfői közleményében azt írta: nem támogatja Sólyom László javaslatát, amely szerint az államfő Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Döntésüket azzal indokolták, hogy habár elismerik Baka András szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, nem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

Az államfő a jelöltről elmondta: Baka András pályáját tudományos kutatóként kezdte a Magyar Tudományos Akadémia Állami és Jogtudományi Intézetében, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírája volt 1991 és 2008. január 31-e között. Baka András Európa egyik legismertebb bírájává vált strasbourgi munkája nyomán - tette hozzá Sólyom László.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását