2024. május 5. - Györgyi

Folytatódik a koncertsorozat

Vasárnap a burgenlandi Felsőőrben (Oberwart) folytatódik a Határon Túli Magyarok Zenéje néven indult, idén Kárpát-medencei Magyarok Zenéjére átkeresztelt, CD-adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozat - közölte Herédi Andrea, a szervező Perife
2008. január 22. kedd 09:15 - Hírextra

A 2002-ben elindított programsorozat 2007-2008-as évadjának ausztriai koncertjén, a felsőőri Európai Iskolában fellép a felvidéki Bástya Citerazenekar és a Magyar Tekerőzenekar. A felsőőri koncert védnöke Gerhard Pongracz polgármester és Gúthy László református lelkész.

A programsorozatban évről-évre határon túli és anyaországi zenészek játszanak együtt Budapesten és határon túli városokban. A koncertekhez CD-adományozási akció is kapcsolódik, amelynek keretében határon túli városok könyvtárainak adományoznak CD-ket.

Herédi Andrea kiemelte: a koncertsorozat és a felajánlás célja, hogy a Kárpát-medencében élő népcsoportokhoz eljusson a magyar zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek.

Az elmúlt évek eredményeit sorolva példaként említette, hogy 2005-2006-ban 75 kiadó csatlakozásával összesen 6 millió forint értékben adományoztak CD-t négy határon túli város - Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka - könyvtárának.

A 2006-2007-es évadban az adományozási körbe bevonták Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát is, így a teljes Kárpát-medence magyarságát megszólították.

A sorozat nevét ezután változtatták az idei évben a Kárpát-medencei Magyarok Zenéjére. Mint Herédi Andrea megjegyezte, úgy vélik, céljaikat jobban kifejezi ez az elnevezés.

A Magyar Tekerőzenekar 1989-ben jött létre, kiváló tekerősökből verbuválódott, hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészült ki; köztük Vujicsics-, Téka-, Cifra-, Bokros-, Galagonya-, Dudazenekar- és Makúz-tagokkal. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai.

A Bástya Citerazenekar 1998 novemberében alakult Ácsteszéren. Két országot képviselnek, hiszen tagjaik is két országból verbuválódtak: Magyarországról és Szlovákiából. Prím-, tenor- és bőgőciterát használnak, ami a hegedűnek, a brácsának, és a nagybőgőnek felel meg. Repertoárjukon Dunántúl, Szatmár, Kalotaszeg, Gömör, Csallóköz és Mátyusföld népzenéi szerepelnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását