2024. május 9. - Gergely

Fáklyás felvonulással emlékeznek a királyra

Fáklyás, kosztümös felvonulás indul csütörtökön délután az I. kerületben a Hess András téri bautzeni emlékműtől a Palota téri, Stróbl Alajos alkotta Mátyás-kútig - közölte keddi sajtótájékoztatóján Nagy Gábor Tamás polgármester. Ezen a napon, január 24-én
2008. január 22. kedd 17:23 - Hírextra

"Abban a teremben jelentjük be a Mátyás 550 Emlékévre tervezett programjaink indulását, amelyben a Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából két gyönyörű festmény ábrázolja Mátyást" - mondta a polgármester.

Az egyik képen a pápai követeket fogadó király látható, a másikon az a szituáció, amelyet Kölcsey Himnusza örökít meg: "...S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára..."

Az 1458. január 24-i koronázás valóban fontos történelmi fordulópont volt - hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás, hozzátéve: a káosszal, a széthúzással terhelt idő után Magyarországon felvirágzott a kultúra és létrejött a kor egyik legfényesebb és legerősebb reneszánsz udvara. A bécsi diadal - fogalmazott a polgármester - a magyar történelem legdicsőségesebb pillanata, ettől kezdve jöttek a bajok.
A Budavári Önkormányzat kitüntetetten szándékozik foglalkozni nemcsak a legendák, a népmesék hősével, hanem a királyi udvar konkrét emlékeivel is, hiszen ma is számos kiemelkedő értékű intézmény és tárgy kapcsolódik Mátyás nevéhez.

A fideszes polgármester emlékeztetett például az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött Corvinákra, a felvonulás kezdő és végpontjára és a koronázás helyszínére, amelyet ma Mátyás-templomként ismerünk.

Elismerte, hogy komoly milliárdokat fordít a kulturális tárca a Reneszánsz Évre, ugyanakkor bírálta Hiller István oktatási és kulturális minisztert. Nagy Gábor Tamás szerint értetetlen, hogy bizonyos programok mennyiben kötődnek a magyar reneszánszhoz, a magyar szellemiséghez. Példaként említette, hogy a reneszánsz karnevál színhelye a Mátyás életéhez kevéssé kötődő Gyula.

"Szeretném, ha a programokban nem diszkriminálnák azokat a nem kormánypárti önkormányzatokat, ahol tenni szeretnének valamit" - mondta. A budavári polgármester jónak tartaná, ha az emlékév összetartozást, a büszkeséget, a történelmi tudást erősítő emelkedett eseménysorozat lenne.

Nagy Gábor Tamás megfogalmazása szerint Hiller István ugyan azt mondta, hogy nem történelmi figurák fognak szaladgálni, ők azonban vállalják, hogy jelmezes, fáklyás felvonulással vezetik be az ünnepet - 550 évvel ezelőtt, feljegyzések szerint a budai polgárság, a fő- és köznemesség hatalmas örömünnepet rendezett a koronázás alkalmából, mert meg akarták egymással osztani az örömüket.
A Szilágyi Erzsébet Gimnázium növendékei és a kerület polgárai, valamint a visegrádi Szent György Lovagrend tagjai vesznek rész a felvonuláson. A gimnázium más nevelési intézményekkel, iskolákkal együtt a kerület fiatalságának számára az egész évre szólóan több pályázatot hirdet.

A rajzpályázatokat a Lisznyai utcai általános iskola gondozza. A történelmi tanulmányi pályázatok témái közül a középiskolások választhatnak. Októberre a testvérvárosok történészeinek részvételével terveznek konferenciát. A fotó és a művészettörténet iránt érdeklődők is választhatnak pályázati témát, és lesz kórusverseny is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását