2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kamarakiállítás a szabadságharc emlékére

Numizmatikai különlegességek is láthatók azon a kamarakiállításon, amellyel a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum tiszteleg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei és a korabeli Nógrád népe emléke előtt - tájékoztatta az MTI-t a múzeum munkatárs
2008. március 13. csütörtök 16:55 - Hírextra

A múzeum előterében berendezett tárlaton kiállítottak egy, a szabadságharc ezüst fémpénzeiből, hat darab 6 krajcárosból és egy 20 krajcárosból készített karkötőt, lengyel légiós kardot, tiszti szolgálati övet, Kossuth Hírlapjának és a Pesti Hírlapnak az 1848. október 31-i és szeptember 19-i számát - mondta Bagyinszki Istvánné.

Látható emellett a füleki járás 1848-as képviselőválasztásainak jegyzőkönyve, és Madách Imre választási bizottsági elnök levele a főispánhoz, valamint aláírási ív Pesten a Szabadság téren a nemzet által emelendő "Emlék-Martius 15.1848." költségeihez való hozzájárulásról, Szontagh Pál nevével.

Bemutatják a szabadságharc pénzeszközeit a fémpénzektől a Kossuth-bankókig, a réz 1 krajcárostól az arany dukáton át a 100 forintosig.

Különlegesnek számítanak a csavaros krajcárok, más néven "spionpénzek" vagy "futárpénzek". A szabadságharc idején vagy az azt követő időszakban vert pénzek egyesek szerint titkos jelentések, parancsok, üzenetek elrejtésére szolgáltak, amit lovas futárok vittek az alakulatoknak, vagy a kémek az ellentáborok között.

Mások szerint a pénzverő dolgozói készítették, hogy dukátokat csempésszenek ki benne. Van olyan feltevés is, hogy a szabadságharc után készültek, és Kossuth, Bem, Petőfi, Klapka fényképét őrizték bennük.

Bagyinszki Istvánné elmondta: a napokban megnyílt és április közepéig látható bemutató anyagát a múzeum gyűjteményéből és Lopatovszki Csaba gyűjtő Kossuth-gyűjteményéből válogatták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását