2024. április 20. - Tivadar

Folyamatos a határsértők próbálkozása

A schengeni csatlakozás óta nem változott, továbbra is intenzív a határsértők mozgása a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság területén, azaz a szegedi, a nagylaki és a kiszombori határrendészeti kirendeltség körzetében - tájékoztatta kedden az MTI-t a fők
2008. január 22. kedd 17:20 - Hírextra

Pál János elmondta: december 21-31. között összesen tizenkilenc illegális határátlépőt fogtak el a zöldhatáron, míg január 1-től 20-ig ötvenkilenc személlyel szemben intézkedtek. Ebből harminchárom a zöldhatáron próbált Magyarországra belépni, a többiek a határátkelőkön próbálkoztak. Nagy részük hamis útlevéllel akart átjutni a schengeni határátkelőhelyeken, illetve a múlt csütörtökön Röszkén huszonkét moldáv állampolgárt találtak egy román kamionban megbújva.
Ezek alapján megállapítható, hogy a 2007. januári időszakhoz képest növekedés tapasztalható, de ha az elmúlt fél évet nézzük, akkor stagnál a folyamat, hisz már a schengeni csatlakozás előtt megnövekedett a határsértők száma - összegezte a rendőr alezredes.

Állampolgárságukat tekintve a elsősorban szerbek próbálkoznak bejutni megfelelő papírok nélkül Magyarországra, ők is leginkább a koszovói térségből. Mellettük a moldávok is nagyon nagy számba jelen vannak. A zöldhatárra azonban érkeznek ghánai, szomáliai, iraki, iráni állampolgárok is, ők azonban az elfogottak csak 1-2 százalékát teszik csak ki.

A Schengeni Információs Rendszerről szólva Pál János elmondta: szeptemberi bevezetése óta csaknem ötszázszor bukkantak valamilyen problémára.

Így segítségével január elseje óta hetvenhárom esetben akadtak olyan állampolgárokra, akiket az unió valamely tagállamából kitiltottak. Emellett találtak tizenöt lopott gépjárművet, illetve huszonkilenc olyan személyt is, akiket valamely uniós ország rendőrsége körözött.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását