2024. április 27. - Zita

Egyre több kistelepülés kénytelen feladni iskolájának önállóságát

A kormány oktatáspolitikája miatt egyre több kistelepülés kényszerül feladni iskolájának önállóságát, s ez hosszú távon a kisiskolák tömeges megszűnéséhez vezethet - fejtette ki hétfőn Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján Kerpen Gábor, a Pedagógusok
2008. január 21. hétfő 20:11 - Hírextra

Magyarázata szerint a minden iskolára érvényes teljesítménymutatókat központilag úgy dolgozták ki, hogy azoknak a kistelepülési iskolák csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem képesek megfelelni. A kötelező osztálylétszámot például olyan magasan határozták meg, hogy annak egy kistelepülésen eleve nem tudnak megfelelni.

"Ez az oktatáspolitika elbújik a spórolás politikája mögött, (...) a pedagógusok kötelező óraszámát is azért kellett felemelni, hogy ki lehessen vonni mintegy 31 milliárd forintot a közoktatásból - hangoztatta Kerpen Gábor.

Szavai szerint az a mód, ahogyan a pénzkivonás megtörtént, a települési iskolákat érintette a leghátrányosabban. A PDSZ elnöke szerint egyszerűen nem igaz az az állítás, hogy a kisiskolák oktatási színvonala rosszabb lenne mint a nagyobb településeken lévőké. Éppen az Oktatási Minisztérium által megrendelt kutatás bizonyította, hogy átlagosan nincs jelentős eltérés - mondta.
"A finanszírozás rendszerét kellene úgy átalakítani, hogy az tekintettel legyen a kistelepülések méretére, ennek megfelelően az elérhető átlagos osztálylétszámokra, illetve a kistelepülések eltérő igényeire is" - hangoztatta.

Barlai Róbertné, a Független Pedagógus Fórum vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jelenlegi oktatáspolitika nemcsak a finanszírozás csökkentésével tolja afelé a kistelepüléseket, hogy bezárják az iskoláikat, hanem azzal is, hogy társulásokba kényszeríti őket.

"Többletfinanszírozásokhoz jelenleg csak úgy lehet jutni, ha a kistelepülési iskola intézményösszevonásban működik közre, vagy intézményfenntartója valamilyen kistérségi társulásba lép be" - mondta.

Rámutatott: az elkövetkezendő tíz évben csak európai uniós fejlesztési források lesznek a közoktatásban, csakhogy ezeken az uniós pályázatokon is elsősorban a mesterségesen létrehozott térségi integrációs képzési központok tudnak majd eredményesen pályázni, és ha a helyzet továbbra sem változik, a kisiskoláknak ezeknél a pályázatoknál sem lesz sok lehetőségük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását