2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Új iskolát szeretnének

Szeptembertől két leromlott műszaki állapotban lévő, lebontásra szoruló épületben folytatódik a csaknem kétszáz általános iskolás diák oktatása Becsehelyen - közölte Németh Géza, a település polgármestere az MTI-vel.
2008. július 23. szerda 08:13 - Hírextra
Hozzátette: ha két éven belül nem találnak megoldást új iskola felépítésére, akkor vis maior helyzet állhat elő, mert a tető akár egy kisebb szélvihar miatt is bármikor beszakadhat.

Az önkormányzat az intézmények rekonstrukciójára az utóbbi időszakban már nem fordított pénzt, mert azok leromlott műszaki állapota miatt a felújítás nem lett volna gazdaságos. Az 1930-as években készült épületek elavultak, nincs megfelelő alapjuk, nincs betonfödémjük - jegyezte meg a polgármester.

Szeptemberben a régi körülmények között kezdődik el a tanítás: a diákok egy részét a központi épületben helyezik el, egy osztálynak a volt igazgatói lakásban biztosítanak helyet, két osztály pedig a 400 méterre található régi iskolába jár. Az utóbbi osztályokba járó gyerekek a pedagógus kíséretében - a 7-es főút mellett - gyalogolnak át a központi épületben lévő tornaterembe és ebédlőbe.

Meleg víz egyik épületben sincs. Az egyik épületben nyirkosak a tanterem falai, a műanyagpadló kikopott, több helyen felszakadt. A tetőszerkezeten a födém levált a homlokzatról, a balesetet úgy próbálják meg elkerülni, hogy a főbejárati részt a régi szárnyban lezárták, ott a gyerekek nem közlekedhetnek.

Németh Géza elmondta: az önkormányzat már több alkalommal nyújtott be pályázatot új iskola építésére, de mindeddig sikertelenül. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz beadott 200 millió forintos pályázatról augusztus végén döntnek.

A beruházás összesen 286 millió forintba kerülne, ennek több mint 30 százalékát önerőből tudják finanszírozni.

A tervek szerint a központi iskola legrégebbi, utcafronti szárnyát és a mellette lévő igazgatói lakást lebontják, helyére kétszintes épületet emelnek.

Az épület mögött található, 1975-ben létesült részben a felújítás után további négy osztályt tudnak majd elhelyezni, így valamennyi osztály egy helyen tanulhat, ami megfelel a közoktatási törvény minimumfeltételeinek.

Kedvező elbírálás esetén 2009 májusában kezdődhet el a beruházás. A tervek elkészültek, a településen jogerős építési engedéllyel rendelkeznek és az akadálymentesítés feltételeit is biztosítani tudják, ez utóbbi már a pályázat elkészítésekor is elvárás volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását