2024. május 2. - Zsigmond

A közszolgáltató cégek vezetőinek kinevezése

A fővárosi MSZP-frakció nem zárkózik el attól, hogy egy új, egységes szabályozással a jövőben a szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés döntsön az összes intézményvezető, a kórházak, a színházak, az iskolák igazgatói és a közszolgáltató cégek vezetői
2008. január 18. péntek 15:40 - Hírextra

A képviselőcsoport vezetője elmondta, hogy a gazdasági bizottság kedden a hatályos szabályozásnak megfelelően döntött a közszolgáltató cégek vezetőinek bérezéséről. Azóta a közgyűlési bizottságok szocialista vezetőinek értekezletén többen kifogásolták a fizetésemelés mértékét és annak megállapítási módját. A frakcióvezető úgy tudja, hogy a bérezés nem haladta meg a szokásos mértéket, csak az eddigitől eltérő szerkezetben állították össze a bérkonstrukciót.
A politikus úgy véli, hogy a döntés óta kialakult vita kapcsán érdemes tovább gondolni ezt a kérdést. Vagy új szabályozással minden vezetőt a közgyűlés nevez ki, vagy marad ez a jogkör a bizottságoknál. Az nem járható út, hogy valamilyen oknál fogva néhány cégvezetőt kiemeljenek, s róluk a közgyűlés, a többiekről pedig a bizottság döntsön. Nincsenek ugyanis első vagy másodosztályú igazgatók - tette hozzá. Bizottsági döntésnél a politikai felelősség is az adott testületé - jegyezte meg.

Steiner Pál közölte, ha a közgyűlés tagjai közül bárki elégedetlen a BKV vezérigazgatójának munkájával, nyilvánítsák ki azt, hogy nem nyújtott olyan teljesítményt, ami ilyen béremelést megérdemel. Ha viszont a gazdasági bizottság úgy ítéli meg, hogy Antal Attila vezérigazgató teljesítménye ellen nincs kifogás, "akkor nem látom, hogy miért kellene eltekinteni ettől a béremeléstől". A politikus szerint egyébként ez ügyben jelenleg átgondolatlan vita zajlik.

A frakcióvezető megjegyezte: lehet, hogy a gazdasági bizottság nem járt el helyesen, amikor előzetesen nem konzultált ez ügyben más bizottsággal. Lehet, hogy a Főpolgármesteri Kabinetnek is meg kellett volna tárgyalnia a javaslatot. Mindezektől függetlenül azonban a tartalmi kérdés az, hogy az önkormányzati intézmények és a közszolgáltató cégek vezetői felett ki gyakorolja a munkáltatói jogokat - fűzte hozzá. Tartalmi kérdés az is, hogy a vezetők nyújtanak-e olyan teljesítményt, ami alapján megérdemlik a béremelést. Az azonban megengedhetetlen, hogy politikai alapon tegyen bárki is különbséget a város szakvezetői között - szögezte le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását