2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bajnai: a magyarok jól járnak

Bajnai Gordon miniszterelnök üdvözölte a cseh alkotmánybíróság keddi döntését, amelyben a Lisszaboni Szerződést a cseh alkotmánnyal összeegyeztethetőnek tartotta.
2009. november 3. kedd 16:43 - HírExtra
A közlemény szerint ezzel elhárult az akadály a szerződés életbe lépése elől. A döntést követően a cseh köztársasági elnök a napokban aláírhatja a cseh országgyűlés által már ratifikált szerződést, így a dokumentum várhatóan december 1-jén hatályba is léphet.

Bajnai Gordon kiemelte: "A cseh alkotmánybíróság döntése jó hír Európának, jó hír Magyarországnak, és jó hír a magyar polgároknak határon innen és túl" - olvasható a közleményben.

Az anyag leszögezi: a Lisszaboni Szerződéssel új fejezet kezdődhet az Európai Unió életében, hatékonyabb intézményi működéssel, megerősített állampolgári képviselettel. A közös külpolitikai fellépéssel pedig megerősödik az Európai Unió. Az európai országok szövetsége ismét a világ sorsának egyik meghatározó irányítójává válik.

"Az Európai Unió megerősödve tud fellépni a gazdasági válság hatásai ellen. Együtt gyorsabban tudunk haladni a válságból kivezető úton is. Az új intézményi rendszer egyben lehetőséget ad arra, hogy Európa markánsabban lépjen fel az energiabiztonság fokozása érdekében és eredményesebben küzdjön az éghajlatváltozás káros hatásai ellen" - áll a kormányszóvivői közleményben.

"De nemcsak az Európai Unió erősödik meg, hanem megerősödnek az uniós állampolgárok és kisebbségek jogai is. A Lisszaboni Szerződés és az ahhoz kapcsolódó Alapjogi Charta erősíti a kisebbségek jogait. A Lisszaboni Szerződéssel a magyarok jól járnak, függetlenül attól, milyen országban élnek" - írják.

A közlemény utal arra, hogy Magyarország elsőként ratifikálta a Lisszaboni Szerződést 2007. december 17-én. Kitér arra, hogy Magyarország arra számít, Lisszabon után az Európai Unió bővítése is felgyorsulhat, és megnyílhat az út Horvátország és a többi nyugat-balkáni állam integrációja felé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását