2024. április 26. - Ervin

Polgármesterek a kisiskolákért

Mintegy 200 település képviseltette magát azon az országos tanácskozáson, amelyet a kisiskolák megmentéséért szerveztek szombaton a Tolna megyei Sárszentlőncen, Petőfi Sándor egykori iskolájában.
2008. október 18. szombat 17:13 - Hírextra
A fórumon Ángyán József, a Szent István Egyetem intézményigazgatója Mi lesz veled vidéki Magyarország? címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy "durva támadás éri a helyi közösségeket (...), az állam átállt a tőke oldalára (...) tudatosan támadja a kohéziót adó, ellenállásra képes közösségeket".

Nem digitális táblákra, hanem megtartó közösségekre van szüksége a kisgyerekeknek - jelentette ki.
Csatári Bálint, az MTA Regionális Kutatások Központja, Alföldi Tudományos Intézet igazgatója a magyar falvak leértékelődését, ellenálló képességük hiányát elemezte, az alulról építkező vidékfejlesztést szorgalmazta, amelyben a helyi közösségek, egyházak, civil alapítványok szerepét hangsúlyozta.

Lányi András, az ELTE társadalomtudományi karának docense "modernizációs lázálomnak" nevezte a falusiak városokba költöztetését.
Nem azt szeretnénk, hogy ne zárjanak be egyetlen kisiskolát sem, hanem hogy visszaadják az önkormányzatoknak az alkotmány által biztosított jogát, hogy önállóan, maguk döntsenek róla, fenntartják-e intézményeiket - hangsúlyozta.

Környei László, a Commitment Köznevelési Kht. ügyvezetője a kistelepülési iskolák esélyteremtési lehetőségeit vette számba, tévesnek minősítve azokat az érveket, amelyek szerint ezek az intézmények drágák és rossz hatékonysággal működnek.

Megítélése szerint a jó iskola feltétele a jól képzett pedagógusokkal való ellátottság, az első és legfontosabb lépés tehát ennek jogszabályi megerősítése.

A tanácskozás résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben felszólítják a kormányt és a parlamentet, hogy a magyar társadalom iránt viselt felelősségük tudatában a jogalkotás, különösen a költségvetési törvény elfogadása során osztálylétszámtól függetlenül biztosítsa az óvodai nevelés és az alapfokú oktatás finanszírozását, valamennyi a feladatot ellátni kívánó önkormányzat számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását