2024. április 25. - Márk

Szex, Michelle Wild, Columbo

A magyar pornófilmezés koronázatlan királyával, a rendező-producer Kovács Istvánnal, ismertebb nevén Kovival, a Las Vegas-i, pornó Oscarnak tekintett AVN Gála után beszélgettünk a magyar pornófilm szakmáról, Michelle Wild-ról, Judy Neroról, Tera Bondról é
2008. január 17. csütörtök 18:10 - Pór Károly
Hogyan értékeli magyar szempontból az idei pornó Oscart?

A hivatalos neve ennek AVN Gála, de a szakma ezt ismeri el pornó Oscarnak. Ez tulajdonképpen egy hatalmas show, amelyen a szakma elitje képviselteti magát a világ minden tájáról. A másik ilyen jelentős gála a berlini, de ott csak az európaiak vannak jelen. Magyar szempontból, az ideinél már volt jobb eredmény is, hiszen három olyan jelenet kapott díjat, amiben magyar lányok szerepeltek, a díjat viszont hivatalosan nem ők, hanem maga a jelenet kapta. De ha azt nézzük, hogy a világon több tízezer film készül évente akkor már az is nagy dolog, ha a jelöltek közé, a legjobb hétbe bekerül valaki.

A magyar lányok mitől ilyen elismertek ebben a szakmában?

Az AVN Awards idei magyar jelöltjei és díjazottjai
A hazai pornósok közül James Brossman és Frank Major a legjobb európai férfi, míg Boroka Balls, Nikki Rider és Nikky Blond a legjobb európai női szereplő díjáért szállt versenybe. A legjobb európai szexjelenet magyar jelöltjei Tera Bond, Mario Rossi, Vanessa Hill, Judith Fox, Sarah James, Marsha Lord, James Brossman, Lauro Giotto, Frank Major és Bob Terminator voltak. A legjobb európai rendező díjára a tavaly két szobrot is megszerző Kovit, és Andrew Youngmant jeölték. A felsoroltak közül díjat végül azok a szexjelenetek kaptak, melyben Vanessa Hill, Sarah James és Marsha Lord illetve Judith Fox is szerepel.
A mi modelljeink adottságaik révén természetesen szépek, nem olyanok, mint az amerikaiak, ahol mindenük agyon van plasztikázva a lányoknak, ráadásul a mieink nagyon jól csinálják a dolgukat. Nincs nyafogás, kényeskedés, szájhúzogatás. Másrészt ki kell emelnünk a fiúkat is, mert ők szintén a világ élvonalába tartoznak.

Milyen a magyar piac? Mennyire nagy a verseny itthon, mert a közvélemény előtt talán ön az egyetlen igazán ismert rendező ebben a műfajban.

Jó páran vannak, akik készítenek pornófilmeket Magyarországon, de nem biztos, hogy olyan színvonalút, amire a közönség nagyobb része kíváncsi. Ezzel én nem akarok senkit leértékelni, vagy magamat föl, a közönség dönti el, kire kiváncsi, az tény, hogy az én filmjeimet sokan megnézik.

Mitől lesz egy pornófilm színvonalas?

Számomra a szép modellek mellett fontosak az olyan apró részletek is, mint a fehérnemű, maga a helyszín, ahol a forgatás történik, a világítás, a kameramozgás, ezek teszik igényessé a filmet, ettől válik ez a történet a felnőttek meséjévé. Persze valakinek meg az a jó, amikor mindenféle kőkemény dolgokat csinálnak a modellek, mert minden aberrációra van igény, de arra csak rétegigény.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó pornószínész  vagy színésznő legyen?

Ezt szeretem megkülönbözetni rövid és hosszútávra. Rövidtávon jól kell kinézni, szeretni kell a szexet, felszabadultan kell mozogni a kamera előtt, együtt kell tudni dolgozni a társsal. Hosszútávon ahhoz, hogy valaki igazi sztárrá tudjon válni, már többre is szükség van. Kell tudnia legalább angolul vagy olaszul, fontos, hogy valóban jól tudjon játszani különböző szerepeket, illetve szükség van arra, hogy kialakuljon a modell és a producer között egy olyan együttműködés, amivel kölcsönösen segítik egymás munkáját.

Említette a szerepjátszást. Mennyire kell színészi adottságokkal rendelkeznie egy pornószínésznek?

Ez attól függ, hogy mit tekintünk filmnek. Filmnek tekintjük-e a szexet önmagában, amikor nincs megmagyarázva, hogyan kerülnek össze a szereplők, vagy csak az a film, ami egy kerettörténetbe van ágyazva, mert ez utóbbihoz már valóban szükség van színészi adottságokra, megfelelő intelligenciára. Azt tudni kell, hogy itt 18-22 év körüli lányokról van szó, akik nem tanulják a színészetet, mint mesterséget, innentől pedig a rendező feladata, hogy adott szerephez megtalálja a legmegfelelőbb szereplőt.

Hogyan történik a válogatás? Vannak próbajelenetek?

Nincsenek próbák. A modellek jó része már ismert, vannak referenciáik, viszont aki nem ismert, azzal leülök beszélgetni, ami után el tudom dönteni, hogy az adott szereplő alkalmas-e az adott feladatra.

Mennyire van átjárási lehetőség a pornóiparból a média  vagy a filmezés más területére? Mert Michelle Wild talán az egyetlen olyan pornószínésznő, aki váltani tudott, és egy szappanopera állandó szereplőjévé avanzsált.

Michelle Wildra vagy Vad Katalinra ennek ellenére szerintem 10 év múlva is úgy fognak emlékezni, mint pornószínésznőre, főképp azok, akik látták a filmjeit. Az viszont igaz, hogy nem minden nap szerepel egy pornószínésznő másfajta filmtípusban, főleg talán a különböző előítéletek miatt nem. Ha jól tudom, Michelle-nek is voltak eleinte problémái emiatt a stábbal, a színésztársakkal, de idővel elfogadták. Ehhez kell egy bizonyos intelligencia, kapcsolatteremtési kézség, amiről már beszéltem. Amennyiben valaki úgy viselkedik, hogy rásütik a „hülye picsa” bélyegét (már bocsánat a kifejezésért), akkor hosszútávon nem fog érvényesülni, tökmindegy, mivel foglalkozik, míg ha okos, intelligens, akkor ki tud törni ebből, mint ahogy Michelle Wild is. Egyébként például Judy Nero és Tera Bond is műsort vezet egy televízióban, tehát vannak olyanok, akik más területen is érvényesülni tudnak.

Az internet megjelenése visszavetette-e a pornófilm-ipart? Hány filmet készít egy évben, hogyan változott ez a szám az elmúlt években?

Az igény nem csökkent, ugyanannyi filmet gyártunk most is, mint korábban. Ha mindent egybevetünk, akkor évi 30-40 filmet is készítek. Egyébként Magyarországon egy évben nem tudunk annyi filmet gyártani, mint amennyi külföldön készül, ezért van az, hogy a magyar lányok nagyon sok külföldi produkcióban is szerepelnek. Ha külföldön járok, nem tudok úgy bemenni egy szexshopba, hogy ne találkozzak legalább egy olyan filmmel, melyben magyar lányok szerepelnek.

A pornófilmek gyártása nem válik idővel egysíkúvá?

A Columbo-sorozatot tudom erre felhozni példaként: láttam 30-40 epizódot, mégsem tartom egysíkúnak vagy unalmasnak, pedig minden rész tulajdonképpen ugyanolyan.

A pornófilmezés hogyan viszonyul a prostitúcióhoz? Van átjárás a kettő között?

A prostitúcióval kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni. Úgy tudom, hogy a modellek nem foglalkoznak prostitúcióval, de nem gondolom, hogy az ebben a műfajban dolgozó lányok mások lennének mint azok, akik egyéb foglalkozás mellett ezzel egészítik ki keresetüket. Biztos van olyan pornószínésznő, aki vállal ilyesmit, de vannak például a titkárnők vagy ápolónők között is ilyenek, nincs különbség ebből a szempontból.

Milyen gázsikat lehet keresni ebben a szakmában?

Ha bárhol bemegyek egy stúdióba, mindenhol ez a harmadik kérdés. Miért ez érdekel mindenkit? Megkérdezhetem, ön mennyit kap ezért a cikkért? Ez szakmai titok és kész.

Profizmus magyar módra
Valahol értem én, hogy senki nem szeret ma Magyarországon pénzről beszélni, de valahol mégsem. A világon az olyan iparágakban, amelyeket alapvetően a nagyközönség tart el, a profizmus arról szól, hogy mindenki vállalja azt, amit csinál (idáig talán már mi is eljutottunk), és azt is, hogy mindezt mennyiért teszi. Azért is, mert manapság minden a pénzről szól, ezért külföldön természetesnek veszik, ha valaki a gázsi felöl érdeklődik. Így fordulhatott elő, hogy Ron Jeremy a Fox News műsorán nyíltan beszélt arról, hogy a menőbb férfi pornószínészek jelenetenként 300-400 dollárt is kereshetnek, a Listaholic összeállításából pedig az is kiderült, hogy a legfizetettebb pornószínésznők hány millió dollárt keresnek évente. Nálunk ez elképzelhetetlen, ahogy Kovi mondaná: szakmai titok! – Érthetetlen... Ez egyébként nemcsak a pornózásban van így, hanem például a futballban, vagy a zeneiparban sem szokás nyilvánosságra hozni a kereseteket, míg a nálunk profibb országokban külön kereseti listákat is készítenek. Ami pedig az újságírószakmát illeti – hiszen Kovi erre kérdezett vissza – a keresetek teljesen nyilvánosak, bárki megtekintheti őket a MÚOSZ honlapján. (Igaz az ott szereplő összegek ajánlások, ami annyit jelent, hogy nem mindig adják meg…) Szóval azért vannak igazi profik is ebben az országban, csak nagyon kevesen…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását