2024. április 19. - Emma

II. Erzsébet "meghosszabbította a szerződését"

Nemzeteinek további szolgálata mellett kötelezte el magát kedden a brit uralkodó, aki trónra lépésének hatvanadik, vagyis gyémántjubileumi évfordulója alkalmából szólt a brit politika és a közélet vezetőihez.
2012. március 20. kedd 14:26 - HírExtra
Isten óvja a királynőt!

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 1952. február 6. - édesapja, VI. György király halálának napja - óta áll uralkodóként a monarchia élén, a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban beszélt a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a kormány és a brit közélet vezető személyiségei előtt.

Az évfordulós ünnepi események már februárban megkezdődtek, de a keddi uralkodói beszéd az egész éven át tartó rendezvénysorozat egyik kiemelkedő mozzanata volt.

II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon. Egyúttal - Viktória királynő után - a második, aki több mint hatvan éve áll a monarchia élén.


"Szupernagyi"

A királynő derűs hangvételű, a több száz fős hallgatóság által többször is nevetéssel és tapssal fogadott beszédében maga is egyenes utalásokat tett a trónon töltött hosszú évtizedekre, felidézve, hogy eddig tizenkét miniszterelnöke volt, és trónra lépése óta több mint 3500 törvényt szentesített aláírásával.

Az uralkodó kiemelte férje, a 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg szerepét, aki - szavai szerint - "folyamatosan erőt és útmutatást" nyújtott neki az elmúlt hat évtizedben.

Rövid beszéde végén II. Erzsébet királynő kijelentette: családja támogatásával újból elkötelezi magát országa és népei szolgálata mellett "most és a következő évekre egyaránt".

E kijelentés rendkívüli jelentőségét az adja, hogy az idős uralkodó ezzel gyakorlatilag kizárta távozását a trónról, eloszlatva egyben az ezzel kapcsolatos, időről időre felmerülő találgatásokat.
Az uralkodó távozásának lehetősége legutóbb az BBC egyik sztárriportere, Andrew Marr által a királynőről írt, nemrég megjelent életrajzi könyvben került szóba.

Marr szerint jóllehet II. Erzsébet királynő hivatalosan mindig is tabuként kezelte annak lehetőségét, hogy még életében átadja a trónt utódjának, a kérdés azonban már "felmerült". A szerzőnek nyilatkozó egyik udvari bennfentes elmondta, hogy nem zárná ki ezt a lehetőséget. "Ha (a királynő) egy bizonyos ponton túl már nagyon idősnek érzi magát és nagyon elfáradt, (a trónátadás) ésszerű gondolattá válhat" - idézte forrását a brit újságíró.

Tipikus vesztes?

Az uralkodó elsőszülött fia, a 64 esztendős Károly trónörökös máris rekorder az angol-brit monarchia történetében a trón várományosaként eltöltött idő hosszát tekintve. Károly herceg tavaly április 20-án döntötte meg azt a rekordot, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

A Westminster Hallban elmondott keddi uralkodói beszéd után, az évforduló alkalmából színpompás, festett üvegablakot avattak fel a királynő tiszteletére. Az 1500 üvegmozaik-darabból álló alkotás elkészítésének költségét a Lordok Háza és az alsóház tagjai fizették.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását