2024. február 22. - Gerzson

Rákot okozhat a táplálékkiegészítő

A recept nélkül kapható hormontartalmú táplálékkiegészítők némelyike csökkenti a rákgyógyszerek hatékonyságát, valamint serkenti bizonyos rákfajták, például a prosztatarák progresszióját. Az USA-beli Délnyugati Egészségügyi Központ urológiai osztályának m
2008. január 17. csütörtök 11:02 - Hírextra
A két férfi ugyanazt a terméket szedte, egyikük szexuális teljesítményének növelése érdekében, a másik a nagyobb izomtömeg elérése miatt. Néhány hónappal a szer szedése után mindkettejüknél súlyos és agresszív prosztatarákot állapítottak meg.

A termék – amit nem neveztek meg a tanulmányban – tesztoszteront, és egy esztradiol nevű nemi hormont tartalmaz, amely csökkenti a nem-szteroid eredetű anti-androgén szerek hatékonyságát. Ezeket a szereket használják elsősorban a prosztatarák kezelésére.

A kutatók az eredményeket látva levelet küldtek az FDA-nak (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerengedélyezési Hivatal), mely azonnal megkezdte a vizsgálatokat az ügyben.

Az esetet ismertető tanulmány a 'Clinical Cancer Research' című szaklapban jelent meg, és külön kiemeli az orvos-beteg közti kapcsolat fontosságát. „A betegeknek a saját érdekükben kötelességük közölni orvosaikkal, hogy a felírt gyógyszereken kívül milyen szereket szednek még” – nyilatkozta Dr. Claus Roehrborn. „Ezek ugyanis komolyan befolyásolhatják a gyógyszerek hatékonyságát, illetve a betegség kimenetelét.”

Közvéleménykutatások szerint az Egyesült Államokban a lakosság 42-69%-a használ valamiféle táplálékkiegészítőt, legtöbbjük azért, mert úgy hiszik, azok teljesen természetes eredetűek és nem tartalmaznak semmilyen gyógyszert.

„Az ilyen táplálékkiegészítők komoly veszélyt jelentenek az egészségre, így vigyázni kell, mit szedünk. Legjobb, ha a szedés megkezdése előtt konzultálunk orvosunkkal” – tanácsolta Dr. Roehrborn.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását