2024. május 5. - Györgyi

Homokos fegyver és trágyavanilia

A kardnyelés mellékhatásai, a feneketlen levesestál titkai, harctéri homoerotika - e témakörökben is anti-Nobel-díjasokat avattak a Harvard Egyetemen. Az úgynevezett Ig Nobel-díjat humor által vezérelten osztogatják adományozói, míg azok, akik kapják, gya
2007. október 5. péntek 13:24 - Hírextra

Eredményeik "először megnevettetik, aztán elgondoltatják az embert" - mondta Marc Abrahams, a díj alapítója. "Valahogy elismerésben kell részesíteni ezeket az embereket, akik olyasmit vittek véghez, amit még soha senki."

A dolog komolyságát jelzi, hogy az Annals of Improbable Research (kb. Alig hihető kutatások krónikája) című egyetemi tudományos vicclap csütörtöki ünnepségén valódi Nobel-díjasok adták át a kitüntetéseket a kollegáknak, immár tizenhetedik alkalommal, tíz kategóriában.

A nyelvészeti Ig Nobel-díjat Juan Manuel Toro, Nuria Sebastian-Galles és Joseph B. Trobalon, a barcelonai egyetem kutatói kapták, amiért kimutatták, hogy a patkányok időnként nem tudnak különbséget tenni a japánul visszafelé beszélő és a hollandul visszafelé beszélő személyek között.

A kémiakategória díjazottja, a japán Jamamoto Maju kidolgozta, hogyan lehet vaníliakivonatot előállítani tehéntrágyából. "A klímaváltozás ellen tesz, aki alkalmazza a módszert, hiszen a trágya kipárolgása is gondot okoz az atmoszférában" - indokolta a zsűri döntését Abrahams.

"Hogyan lehetnék tele, ha még mindig ilyen sok van a tányéromban?" - kérdezhették maguktól Brian Wansink feneketlen levesestányérral végzett kísérletének résztvevői. Az edényeket észrevétlenül újratöltötték és az alanyok 73 százalékkal többet fogyasztottak, mit a kontrollcsoport rendes tányérból étkező tagjai. Nem a gyomor, hanem a szem határozza meg, hogy mekkora adag csillapítja az étvágyat - hangzik a tanulság, amiért a Cornell Egyetem professzora megkapta az élelmezéstudományi Ig Nobelt.

Az irodalmi díjat Glenda Browne ausztrál kutató érdemelte ki, amiért kimutatta, hogy az angol nyelv határozott névelője, a the szócska miként zavarhatja össze azokat, akik ábécérendbe akarnak rakni szavakat.

A repüléstudományi Ig Nobel büszke argentin birtokosai bebizonyították, hogy a potencianövelő szerekkel kezelt hörcsögök könnyen megbirkóznak az időzónákon átrepítő utazás során fellépő jet-lag szindrómával, bár az állatok egy percet sem töltöttek repülőgépen, csak össze-vissza kapcsolgatták felettük a világítást, amitől felborult az időérzékük.

Minél több kardot nyel be a művész egyszerre, annál nagyobb a sérülés veszélye, és akkor is gyakran történik baleset, amikor egy korábbi sebesüléstől még érzékeny a torok - áll a kardnyelés mellékhatásairól készült alapos tanulmányban, amelyért Dan Meyer, a Nemzetközi Kardnyelő Szövetség igazgatója kapott orvosi Ig Nobel-díjat.

A holland Dr. Johanna van Bronswijk az eindhoveni egyetemről népszámlálást tartott az ágymatracon, felsorolta az összes különböző apró élőlényt, atkát, pókot, bogarat, álskorpiót, baktériumot, algát és egyéb növényféléket, amelyekkel együtt alszanak az emberek. Munkássága biológiakategóriában érdemelt díjat.

A tajvani Kuo Cseng-hszie gyorsreagálású bankrablófogó hálót fejlesztett ki még 2001-ben. Mostanra beérett a találmány, a feltaláló közgazdasági kategóriában kapta meg a díjat, de nem tudta átvenni. "Tajvani emberink mindenütt keresték, de nem találták. Talán belegabalyodott a saját hálójába" - találgatott Brian Wansink.

Fizika kategóriában egy chilei-amerikai kutatócsoport kapta a díjat. Tanulmányukban azt a kérdést boncolgatták, hogy miért és hogyan gyűrődik az ágylepedő. Át is vették a kitüntetést, nem úgy, mint a Ig Nobel-békedíj ismeretlen nyertesei, akik az amerikai légierő számára kifejlesztették az erős nemi vágyat gerjesztő anyagokkal töltött, a vérszomjas ellenségből pillanatok alatt gyengédségre sóvárgó kezes bárányt varázsló "melegbombát". Abrahams a légierő számos tisztjével beszélt, de senki nem vállalta, hogy átveszi a díjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását