2024. április 23. - Béla

Béranyára várva

Magyarországon jelenleg harmincegy pár vár arra, hogy megszülessen a béranyaságot rendező törvény - nyilatkozta a Bors csütörtöki számában Czeizel Endre genetikus, hozzátéve: amíg nem születik meg a törvény, "nem tudnak mit tenni".
2008. január 17. csütörtök 09:27 - Hírextra
A tudós emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években, amikor a törvény még nem tiltotta a béranyaságot, munkatársaival a sajtón keresztül kerestek dajkaanyákat, s hamarosan 156-an jelentkeztek. Akkor 15 dajkaterhességből 16 gyerek született - idézte fel, utalva arra, hogy a béranyaság vagy dajkaanyaság az egyetlen segítség azoknak a nőknek, akiknek nincs méhük.
A Bors összefoglalójából kiderül: hogy Amerikában és Angliában nem tiltja a törvény a béranyaságot, ezért Amerikában már kialakult árfolyama van egy béranyának, aki így havi 1000-1500 dollár (170-240 ezer forint) költségtérítést is kérhet.

Mint felidézik: Magyarországon először 1997-ben dolgoztak ki törvényt a dajkaanyaságról, de ezt nem szavazták meg. Aztán a Medgyessy-kormány 2002 után megpróbált egy olyan tervezetet benyújtani, amely lehetővé tette volna, hogy közeli hozzátartozók kihordhassák szívességből a rokon gyermekét. A szakértők szerint azonban számos kérdés rendezetlen maradt, így végül az a törvény sem született meg.

Az Egészségügyi Minisztérium - ahogy a Bors írja - lapzártáig nem válaszolt arra a kérdésre, mikor szabályozzák végre a béranyaság kérdését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását