2024. május 21. - Konstantin

Zsanett-ügy: panasz elutasítva

A Fővárosi Főügyészség elutasította azt a panaszt, amelyet E. Zsanett jogi képviselője nyújtott be, így jogerőre emelkedett a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást megszüntető határozata - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel szerdán.
2008. január 16. szerda 14:09 - Hírextra

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly december 10-án szüntette meg a nyomozást az öt rendőr ellen, az erőszakos közösülés bűntett miatt indult eljárást bűncselekmény hiányában, míg a vesztegetés bűntette miatti eljárást bizonyítottság hiányában.

Az ügyben E. Zsanettet képviselő Tuza Péter panaszában három problémát említett meg - mondta el Varga Gergely, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a távirati irodának. A jogi képviselő szerint miután katonai bűncselekmény gyanúja is felmerült, a Katonai Ügyészségnek kellett volna lefolytatnia az eljárást. A főügyészségi határozat szerint ugyanakkor az ügyek külön is elbírálhatóak voltak, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség rendelkezett a megfelelő hatáskörrel.

Az ügyvéd azt is szerette volna elérni, hogy új igazságügyi szakértő folytassa le a DNS-vizsgálatot, mert vitatta a korábbi vizsgálati módszereket. Az elutasító határozat szerint ez a felvetés nem alapozza meg egy új szakértő kirendelését.

Tuza Péter azt a véleményét is jelezte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem oldotta fel a bizonyítékokban rejlő ellentmondásokat és azokat egyoldalúan értékelte. A Fővárosi Főügyészség viszont úgy ítélte meg, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség helyesen állapította meg a tényállást és amíg a sértett vallomásai önmagával és a más bizonyítékokkal is ellentmondásba keveredtek, addig a gyanúsítottak lényegében egybehangzó vallomást tettek.

Az elutasító határozatot szerdán eljuttatták E. Zsanett jogi képviselőjéhez.
Varga Gergely hozzátette, hogy a határozat ellen a sértett, jogi képviselője útján, hatvan napon belül, pótmagánvádlóként léphet fel és vádindítványt nyújthat be az ügyészség útján a bírósághoz.

A sértett, E. Zsanett saját állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitte őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével.

Az öt rendőr ellen szeptember 12-én vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt és közülük hárommal szemben hivatali visszaélés miatt is. A szolgálatban elkövetett kötelességszegést a katonai ügyészség szerint az öt rendőr azzal követte el, hogy engedély nélkül elhagyta járőrkörzetét. A hivatali visszaélést pedig azzal követte el három rendőr: amikor észlelték, hogy az intézkedés alá vont személynél nem volt személyi okmány, illetve a jármű alapvető iratai is hiányoztak, szabálysértési bírság kiszabása vagy feljelentés helyett hagyták, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól.

A nyomozás során a szakértők sem E. Zsanett ruháin, sem a rendőrautóban nem találtak olyan DNS-nyomokat, amelyek alátámaszthatták volna, hogy a lány az autóban ült, illetve hogy a rendőrök bármelyike megerőszakolta volna. A mobiltelefonok cellainformációi, a rendőrségi digitális rádió adó-vevő adatai, valamint a térfigyelő kamerák felvételei alapján azt is kizárták, hogy a Múzeum körútról E. Zsanettet a rendőrök bárhová is elvihették volna megerőszakolni.

A nyomozást megszüntető határozat ellen az E. Zsanetett képviselő Tuza Péter december végén nyújtott be panaszt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását