2024. május 2. - Zsigmond

A párbajtőrözők krémje Budapesten

A hagyományokhoz híven rendkívül erős mezőny gyűlik össze a női párbajtőrözők budapesti Grand Prix-versenyére, melyet pénteken és szombaton rendeznek a Sportmax Sport-és Szabadidőközpontban.
2008. január 16. szerda 14:13 - Hírextra

Az előzetes nevezések alapján - amint az a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott - 37 országból 152 vívó, köztük 12 magyar lép pástra a szakág Westend Kupáért sorra kerülő idénynyitó viadalán, melyen a világranglista első 16 helyezettje egytől egyig itt lesz.

Vasárnap csapatversenyt rendeznek várhatóan 17 válogatott részvételével.
Tavaly hazai szempontból jól sikerült az egyéni verseny, Szász Emese ezüst-, Hormay Adrien bronzérmet szerzett, csapatban viszont nem jött ki a lépés, a magyar együttes csak tizedik lett. Ezúttal hangsúlyozottan az egyéni szereplésre kerül a hangsúly, a pekingi olimpián ugyanis ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt, így csak egyénileg lehet kvótához jutni, többek között az ezen a viadalon begyűjtött pontok révén.

A magyarok közül Szász áll megnyugtató helyen az olimpiai kvalifikációs rangsorban - nyolcadik a listán -, neki komoly esélye van az ötkarikás részvétel kiharcolására, a többi válogatott vívónak - Hormaynak, Mincza-Nébald Ildikónak és Nagy Tímeának - viszont mostantól nagy bravúrokra lenne ugyanehhez szüksége. A kvalifikációs időszak tavaly áprilisban kezdődött és március végén zárul.
"Én vagyok a legrosszabb helyzetben, számomra van a legnagyobb tétje a hétvégi versenynek. Igyekszem nem foglalkozni ezzel, s csak arra próbálok koncentrálni, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból. Ha ez sikerül, az jó, de ha nem, akkor is haza tudok menni, tudom folytatni az életemet" - fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok, 2006-ban vb-aranyérmes Nagy Tímea.

"Én állok a legjobban a magyarok közül, de nekem sem garantált még a helyem. Remélem, úgy vívok, mint tavaly, egy hasonló eredménnyel nagy lépést tennék Peking felé" - mondta Szász Emese.
Kulcsár Győző szövetségi kapitány többek között arról beszélt, hogy "flúgos futam" kezdődik, mostantól kilenc héten át zajlanak a versenyek.

"Igaz ugyan, hogy csak a három legjobb eredmény számít bele a kvalifikációs sorrendbe, de ez nem jelenti azt, hogy elég három versenyt kiválasztani. A többire is el kell menni és meg kell próbálni másoktól elvenni a lehetőséget a pontgyűjtésre."

Az egyéni küzdelem pénteken 9 órakor a selejtezővel kezdődik, a világranglista alapján - ez nem azonos az olimpiai kvalifikációs rangsorral - az első tizenhat résztvevő - köztük Szász és Nagy - ekkor még nem vív. A 64-es tábla asszóit szombaton 8 órától bonyolítják le, a négyes döntő 14:30-kor kezdődik. A vasárnapi csapatviadal 8 órakor indul, a döntőre 14:30-tól kerül sor.

Múlt csütörtökön "Az olimpia a tét" szlogen jegyében öt sportág - az asztalitenisz, a cselgáncs, a kajak-kenu, az öttusa és a vívás - fogott össze egymás idei kiemelkedő hazai versenyeinek népszerűsítésére, a szurkolók figyelmének együttes felkeltésére. A Westend GP a hat viadalból álló sorozat első állomása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását