2024. április 25. - Márk

Az első börtön szexuális bűncselekmények elkövetői számára

Csehországban jövő év januárjában Brnóban megnyitják az első börtönt szexuális bűncselekmények elkövetői és mentálisan beteg bűnözők számára - jelentették be a héten Mirek Topolánek kormányfő és Jirí Pospísil igazságügy-miniszter.
2008. április 16. szerda 20:50 - Hírextra
Az ilyen intézmények nélkül a társadalmat nem lehet eléggé megvédeni a veszélyes bűnözőktől. A szexuális bűncselekmények elkövetői között a visszaesés pillanatnyilag ellenőrizhetetlen - mondta Mirek Topolánek a Brnóban tartott sajtóértekezleten.

Helyi szakértők két évtizede kérik hasonló létesítmények megnyitását, arra hivatkozva, hogy egy közönséges pszichiátriai osztályról viszonylag könnyen megszökhetnek a bűnözők.
A brnói börtönben 24 kétágyas cella lesz, kettő nők számára, továbbá egyéb létesítmények, például úszómedence és sportolásra alkalmas helyiségek. A tervek szerint két hasonló központot nyitnak Opavában és Vidnavában is a következő években, amelyek összesen 400 fő befogadására lesznek alkalmasak.

Csehországban jelenleg mintegy 200 ember szorul ilyen típusú elhelyezésre Jirí Pospísil szerint. Mint mondta, olyan deviáns emberekről van szó, akiknek gyakorlatilag semmi reményük sincs a gyógyulásra hagyományos pszichiátriai kezeléssel.

"A bűnözőket csak a bíróság döntésére helyezhetik el ezekben a központokban, amely évente köteles felülvizsgálni az állapotukat."

A parlament 2007 végén fogadta el a speciális börtönök létrehozását engedélyező törvényt, Václav Klaus elnök 2008 áprilisában hirdette ki a jogszabályt.

A törvény azután került elfogadásra, hogy európai uniós szervek aggodalmukat fejezték ki azon körülmények miatt, amelyek között egyes szexuális bűnözők vegyi és sebészeti kasztrálását végezték Csehországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását