2024. május 3. - Tímea, Irma

Instruktorok Pest megyében

A bűnüldözés elleni harcban az idén, az autólopások, rablások, betörések számának visszaszorítására instruktori hálózatot alakít ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, s hamarosan negyven ilyen munkatárs kezdi meg a működést - közölte Ármos Sándor dandárt
2008. március 27. csütörtök 17:10 - Hírextra
A megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy az instruktorok egy-egy bűnelkövetési módra szakosodva, összegyűjtik, elemzik az előforduló cselekmények részleteit és a kiértékelt adatsorokat egymás közötti információcserével hasznosítják. Mindez hozzájárulhat a területileg nagy megye nyomozói munkájának megkönnyítéséhez. Az évente előforduló 700 autólopás és 4800 betörés 15 százalék körüli felderítési aránya így a tervek szerint 20-25 százalékra lenne javítható - tette hozzá.

A számadatokat tekintve Pest megyében régóta 39.000 körüli bűncselekményt regisztrálnak évente, ami a lakosság arányához viszonyítva, Tolna után, a megyék sorrendjében a második legjobb eredménynek számít. Értékét növeli, hogy a megye és benne a fővárosi agglomeráció dinamikusan fejlődik, ipari parkok, bevásárlóközpontok, új lakóparkok épülnek, emelkedik a lélekszám, ami a sokasodó rendőri feladatokkal is együtt jár - mutatott rá a főkapitány.

A közbiztonság, a nemzetközi összehasonlítás próbáját is kiálló színvonalának megőrzésében szerepe van a nagy cégek saját vagyonvédelmi gárdáinak, a lakosság körében terjedő korszerű biztonságvédelmi technikai rendszerek alkalmazásának, de meghatározó a 13 rendőrkapitányság rutinos, tapasztalt, összeszokott, 2500 fős állományának munkája is - húzta alá.

A stabil közbiztonság érzete az életminőség összetevőinek fontos eleme, éppen ezért szerepel az idei feladatok között hangsúlymódosítás a körzeti megbízottak munkájában. A megye 187 településén működő 200 körzeti megbízott ezentúl kevesebbet járőrözik és a nyomozásban sem kell részt venniük. Az így felszabaduló energiát pedig a lakossággal való intenzívebb kapcsolattartásra, az adott közösség szolgálatára, a közbiztonságot érintő információk összegyűjtésére lehet fordítani. Ez a hangsúlyeltolódás hozzájárulhat a hatékonyabb bűnmegelőzéshez, az adott helyen a lakosság biztonságérzetének erősödéséhez - hívta fel rá a figyelmet a főkapitány.

A közlekedési balesetekről szólva a főkapitány kitért rá, hogy ez év első három hónapjában az előző évi azonos időszakához képest számuk valamelyest csökkent, 556-ról 528-ra alakult. Kevesebb az ittas vezetés és a halálos tragédiák aránya 37 százalékkal javult, a tavalyi 30-al szemben 19-en vesztették életüket a megye útjain. Az idén átadják az M0-ás körgyűrű új szakaszát és az ehhez kapcsolódó, a Szentendrei-szigeten átívelő hidat, ami a forgalom növekedésével új rendőri feladatokat is jelent. Ennek ellátására Dunakeszin hamarosan autópálya-alosztályt hívnak életre, a 18 tagú állomány zömét az iskolából frissen kikerülő fiatal rendőrök alkotják majd - mondta Ármós Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását