2024. május 3. - Tímea, Irma

Zene, film, olvasás a népszerű

A legtöbb ember szabadidejében zenét hallgat, filmet néz vagy újságot olvas. Múzeumba, művészeti kiállításra, valamint sportrendezvényre ritkábban mennek az emberek - derül ki a globális fogyasztói trendeket vizsgáló GfK piackutató vállalat felméréséből.
2008. január 16. szerda 07:30 - Hírextra

A GfK jelentése 1997 óta évente mintegy 30 országban készül és 30 ezer, a 13 éves és ennél idősebb korosztály körében végzett személyes interjú eredményét összegzi.

A tanulmány adatai azt mutatják, hogy a megkérdezettek 46 százaléka a zenehallgatásban leli örömét. A főbb kulturális érdeklődési körök sorában második helyen a mozi áll, a megkérdezettek 35 százaléka kifejezetten érdeklődik a filmek iránt. A válaszadók 34 százaléka olvasással tölti szabadidejét.

A megkérdezettek több mint negyede, ha teheti, a sportműsorokat nézi, ám sportolni ennél már lényegesen kevesebben szeretnek, csupán 14 százalék. A sort a tánc és a színház zárja, a válaszadók 13 százalékának érdeklődésére tarthat számot - áll a GFK közleményében.

A globális - és nyugat-európai - rangsortól eltérően alakul a felmérésben Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Oroszországot magába foglaló kelet- és közép-európai régióban jellemző sorrend.

A megkérdezettek 51 százaléka e térségben a mozi és a filmek iránt érdeklődik leginkább, a zene tízből négy válaszadó (42 százalék) érdeklődésének áll a középpontjában. A megkérdezetteknek csupán harmada (33 százalék) szeret olvasni, 26 százalék néz szabadidejében szívesen sportműsorokat, mérkőzéseket. A kontinens nyugati felétől eltérően az aktív testedzés szorult a lista végére (10 százalék), ennél többen (13 százalék) érdeklődnek a művészetek és kultúra iránt.

Magyarországon a sorrend megint más. A legnagyobb érdeklődésre szintén a zene tart számot (51 százalék). A megkérdezettek válaszai alapján második helyen az olvasás (43 százalék), harmadik helyen pedig a filmek állnak, amelyek iránt a válaszadók 38 százaléka érdeklődik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2009. január 17. 11:58
..."majd nektek is beszólnak a madarak" ?
beszóltak ma "valakinek" tán? :-P
...
2009. január 17. 11:04
pontosabban (?)

http://www.sonline.hu/cikk/204634
http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1144601
...
2009. január 17. 10:51
http://www.borsonline.hu/news.php?hid=17198 - ?
http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=29400
http://www.alon.hu/index.php/article/articleview/7670/1/7
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását