2024. április 28. - Valéria

Az angolok egyre liberálisabbak a szexben

Az angolok egyre liberálisabbak szexuális kérdésekben az ország egyik legátfogóbb felmérésének eredménye szerint, amelyet évente végeznek.
2008. január 24. csütörtök 18:06 - Hírextra

A Brit társadalmi attitűdök elnevezésű felmérés eredményeként kiderült többek közt, hogy tíz emberből hét semmi rosszat nem lát a házasság előtti szexben. Ezzel szemben 1984-ben, amikor első ízben készítették ezt a felmérést, a megkérdezettek alig fele (48 százaléka) vélte így.
A több mint háromezer válaszadó kétharmada mondta, hogy társadalmilag kicsi a különbség a házasság és az élettársi kapcsolat között, s ez talán némi magyarázatot ad arra, hogy manapság Angliában miért majdnem a legalacsonyabb az új házasságok száma 1986 óta - mutattak rá a szakemberek.

A homoszexualitást a megkérdezettek egyharmada ítéli el részben vagy teljesen, míg 1987-ben még 75 százalék találta elfogadhatatlannak.

A meleg házaspárok gyermeknevelését illetően is enyhült a megítélés, bár tízből négyen azt mondták, hogy egy meleg pár nem lehet olyan jó apa és anya, mint egy heteroszexuális pár.

Általában a nők liberálisabb felfogásúak, főként a nemi szerepek és a családok kérdéseiben.
Ám etnikai kérdésekben jóval kisebb a változás az elmúlt két évtizedben - mutattak rá a kutatók. Míg 1985-ben 34 százalék mondta, hogy kevés vagy sok előítélete van a más etnikumúakkal szemben, a friss felmérés eredménye szerint ezt ma 30 százalék állítja. Továbbá 36 százalék azt mondja, hogy a feketék és ázsiaiak helyzetének javítására tett intézkedésekkel már "túl messzire mentek".

Végül bizonyos nézetek változatlanoknak tűnnek, így például a háztartási feladatokat illetően. Tíz párkapcsolatban élő megkérdezett közül átlagban csaknem nyolc mondta, hogy a mosás általában vagy mindig a nő reszortja. Ez az arány alig változott 1994 óta, pedig a férfiak manapság úgy gondolják, hogy több házimunkát végeznek, mint régebben - mutattak rá a szakemberek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását