2024. május 3. - Tímea, Irma

Változások a családi kifizetésekben

Január elsejétől a száznál több alkalmazottat foglalkoztató cégek dolgozóinak is a Magyar Államkincstár utalja a családi támogatásokat - közölte a kormányszóvivő kedden az MTI-vel.
2008. január 16. szerda 07:15 - Hírextra

"Január elsejétől a száznál több főt foglalkoztató cégek dolgozóinak is a Magyar Államkincstár utalja a családi támogatásokat, így a jövőben számukra is kiszámíthatóbb és biztonságosabb lesz a támogatások kifizetése" - írta közleményében Daróczi Dávid.

Hozzátette: a mostani változás csupán a családok 30 százalékát érinti, a családi támogatásban részesülők többségének ugyanis már eddig is az államkincstár utalta a támogatásokat.

Januártól minden új családtámogatás iránti igényt a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, a munkahelyeken működő családtámogatási kifizetőhelyek már nem állapítanak meg családi pótlékot, gyermekgondozási segélyt, illetve anyasági támogatást - áll a közleményben.

Daróczi Dávid azt írta: az érintettek biztonságosabb és kiszámíthatóbb kifizetésre számíthatnak a jövőben, hiszen míg a cégek esetében a családi pótlék és a gyermekgondozási segély utalása a bérkifizetéssel egy időben történt, addig a kincstárat jogszabály kötelezi arra, hogy minden hónap harmadik napjáig a folyószámlákra utalja az összeget. A postai úton történő kifizetés esetében is a hónap tizedik napjáig mindenki biztosan hozzájut a pénzhez.

A jogosultak biztonságát szolgálja - olvasható a közleményben -, hogy a kincstári utalás révén még a foglalkoztatók átmeneti fizetőképtelensége, vagy csődje esetén sem kell várniuk a jogos támogatásra, és munkahelyváltás esetén sem késlekedik a pótlék kifizetése. A gyorsabb kifizetés érdekében a kincstár azt javasolja, hogy aki teheti, a folyószámlájára kérje a családtámogatási ellátást - írta Daróczi Dávid.

A tájékoztatás szerint a változás 3.231 munkáltatót érint. A céges kifizetések fokozatosan szűnnek meg: a 100-200 főt foglalkoztató cégek esetében már a januári ellátást, a 201-500 főt foglalkoztatóknál a februárit, az ennél nagyobb munkahelyeknél a márciusi összeget utalja először a kincstár. (A havi ellátás kifizetése minden esetben a rá következő hónapban esedékes.)

A változás az érintettektől semmiféle utánjárást nem igényel.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy a kormány idén 8,3 százalékkal, számszerűsítve 41 milliárd forinttal fordít többet a családok támogatására a tavalyinál. A 2007. évi 495 milliárd forintról 2008-ban 536 milliárd forintra emelkedik a családi támogatások együttes összege.

A családi pótlék összege idén az inflációnál nagyobb mértékben emelkedik, és a legnehezebb helyzetben lévők - mint a nagycsaládosok vagy a gyermekeiket egyedül nevelő szülők - az átlagosnál nagyobb emelést kaptak - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását