2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az SZDSZ továbbra is összefogásban

Az országgyűlési képviselőcsoport továbbra is a pártelnökkel és az ügyvivő testülettel (üt) együttműködve, a párt stratégiája alapján végzi majd a feladatát - mondta Kóka János újraválasztott szabad demokrata frakcióvezető a hétfői voksolást követően. Fod
2008. december 15. hétfő 12:17 - Hírextra
Kóka János közölte: annak érdekében fog dolgozni, hogy az SZDSZ olyan javaslatokat tegyen az asztalra, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország minél hamarabb kilábaljon a gazdasági válságból.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolkozott-e a visszalépésen, ahogy azt Fodor Gábor pártelnök javasolta, a frakcióvezető annyit mondott, a választást lezárták és ő ezt a párt belügyének tekinti. Megjegyezte, hogy az utóbbi két hétben túl sok olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely nem segítette az SZDSZ-t. Kóka János hozzátette: most már a közös feladatokkal kell foglalkozniuk.
Fodor Gábor pártelnök újságíróknak azt mondta, véleménye szerint kompromisszumot kell kötni és "olyan ez, mint a kaukázusi krétakör, valakinek engedni kell benne". Meggyőződése szerint az SZDSZ érdeke az, hogy egy irányba menjen, és ő a jövőben is számít a frakcióra és frakcióvezetőre.

Arra a kérdésre, hogy a döntés nem szül-e feszültségeket, Fodor Gábor közölte: egy harmadik jelölt megtalálását tartotta volna ideális megoldásnak, de tudomásul veszi a döntést. Hozzátette: azt várja a frakciótagoktól, hogy álljanak oda a párt politikája mögé.

Gulyás József ügyvivő - aki végül Kóka Jánossal szemben indult a frakcióvezetői posztért - azt mondta, Fodor Gábor kezdeményezésére vállalta a megmérettetést, mert fontosnak tartotta, hogy Kóka János mellett legyen egy másik alternatíva is. Megjegyezte, hogy az első fordulóban riválisa kilenc voksot kapott, ami "arról szól, hogy a frakció több kooperációt vár el a frakcióvezetőtől a pártvezetés tekintetében".

Bőhm András képviselő azt mondta, reménye szerint a döntés nem szül feszültségeket a párton belül. Hozzátette, hogy tavasszal elkezdődik az európai parlamenti választási kampány és akkor a párt és a képviselőcsoport is egy cél érdekében fog dolgozni.

Kóka Jánost először tavaly decemberben választották frakcióvezetővé, mandátuma idén december 5-én járt le. Fodor Gábor pártelnök két hete jelentette be, hogy ő is jelölteti magát a posztra.
Múlt hét hétfőn a szabad demokrata képviselők három alkalommal szavaztak. A három forduló során mindkét jelölt kilenc - kilenc voksot kapott. egy politikus pedig érvénytelen szavazatot adott le. Másnap Fodor Gábor azt kérte Kóka Jánostól, hogy mindketten lépjenek vissza és találjanak egy kompromisszumos jelöltet.

Most hétfőn Fodor Gábor visszalépett, Gulyás József viszont elfogadta, hogy frakcióvezetőnek jelölik.

A szavazás első fordulójában a regnáló frakcióvezető kilenc, míg Gulyás József hét voksot kapott, amellett, hogy hárman érvénytelen lapot adtak le; ebben a körben még a szavazatok kétharmadát kellett volna megszerezni.

A második fordulóban Kóka Jánosra tízen, míg Gulyás Józsefre hatan voksoltak, ezzel újabb egy éven keresztül az eddigi frakcióvezető vezeti a képviselőcsoportot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását