2024. május 3. - Tímea, Irma

További tárgyalások a Rajk László 56-os emlékműve ügyében

Rajk László is a tárgyalásos megoldást képviseli a Veszprémben másfél éve leállított emlékműve ügyében - erről az építész kedden juttatott el közleményt az MTI-nek, miután tudomást szerzett a megyeszékhely polgármesterének ezirányú nyilatkozatáról.
2008. január 16. szerda 06:29 - Hírextra
Az építész azt követően szólalt meg, hogy a város internetes honlapján közzétették a megyei napilap egy múlt héten megjelent cikkét, amelyben Debreczenyi János (Fidesz-KDNP), a város első embere arról beszél: az emlékmű ügyében tárgyalni kell "részben a két anyag közti árkülönbözetről, részben arról, hol állítsák fel ismét a szobrot".

Rajk László minderre úgy reagált: "remélem, hogy visszatérünk a 2007. májusában megszakadt tárgyalás és törvényesség útjára, remélve, hogy abbamaradnak az ellenem irányuló alaptalan vádaskodások, mellyel nem csak alkotói munkásságomat, hanem 1956 emlékének megőrzéséért folytatott immár 30 éves küzdelmemet kérdőjelezik meg".

Az ügy előzménye, hogy a Rajk László által 2006. október 23-ára készített 1956-os emlékmű felállítását a polgármester hivatalba lépésének napján, 2006. októberében leállítatta. Mint azt a megyei napilap idézi, a városvezető szerint Rajk László "az emlékmű kivitelezése során több ponton eltért attól, amit vállalt". A cikk példaként említi, hogy a korábbi közgyűlés saválló acélból elkészítendő művet hagyott jóvá, de az vasból készült.

Az emlékműről a képviselő-testület 2007. áprilisában Rajk László közreműködésével és egyetértésével úgy döntött, hogy azt egy lakótelepre helyezik át. A polgármester által 2007. szeptemberében összehívott lakótelepi lakossági fórumon azonban a többség tiltakozott annak áthelyezése ellen.

A polgármester akkor kijelentette, hogy 2008-ban ismét a képviselő-testület elé viszi az ügyet.
Rajk László keddi közleményében arról ír, hogy az áthelyező határozat megszületése után az önkormányzat részéről "az emlékmű elbontására irányuló törvénytelen eljárás vette kezdetét", ezt az illetékes közigazgatási hivatal felülvizsgálta.

A Napló cikkében ugyanakkor az is szerepel, hogy bár a közigazgatási hivatal helyt adott a kifogásoknak, új eljárást írt elő és az erre kijelölt balatonfüredi jegyző is megállapította a jogsértést valamint bontási határozatot adott ki. A lapnak nyilatkozó Debreczenyi János szerint a határozatot "hivatalosan még nem küldték el, de már elkészült".

A polgármester a bontási határozat ellenére fejtette ki a további tárgyalások szükségességéről szóló álláspontját. Azt viszont kizárta, hogy a bontást és az új helyszínen való felállítást egyszerre hajtsák végre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását