2018. augusztus 21. - Sámuel, Hajna

Teller Ede emlékérem

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Teller Ede születésének 100. évfordulója alkalmából ötezer forint névértékű ezüst emlékpénz kibocsátásával tisztelgett a világhírű atomtudós emléke előtt. Az érmet a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be szerdán a sajtó képvi
2008. január 16. szerda 18:16 - Hírextra

A Fritz Mihály szobrászművész által tervezett emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 10 000 darab készült, ebből 6000 tükörfényes kivitelben.

Iglódi-Csató Judit, az MNB kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank negyven éve, 1968 óta bocsát ki emlékpénzeket.

"Minden évben a nemzeti értékeinkhez, történelmi-kulturális évfordulókhoz, eseményekhez kapcsolódóan 6-8 ilyen érmét bocsátunk ki" - emelte ki.

Mint Iglódi-Csató Judit elmondta, az idén a Teller-centenáriumhoz kapcsolódó emlékpénz az első, de továbbiakat is terveznek. Egyebek közt 50 ezer forint névértékű pénzérme kibocsátásával emlékezik meg az MNB Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójáról. Ötezer forint névértékű érmét jelentet meg az intézmény a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok tiszteletére is.

Fritz Mihály szobrászművész a Teller-éremmel kapcsolatban elmondta, hogy az előlapján a magfúzió hiteles ábrázolására törekedett.

"Teller munkássága erősen kötődik ehhez a fizikai jelenséghez" - magyarázta a tervező.
Elmondta: mielőtt elkészítette a világhírű tudósnak az emlékpénz hátlapján látható portréját, számtalan mozgóképet nézett meg, hogy az atomfizikus legjellemzőbb arckifejezését jeleníthesse meg.

"Azért választottam egy kicsit korosabb portrét, mert úgy éreztem, hogy ekkorra érett be a karaktere. Aki hosszú életet él, márpedig Teller 95 évet élt meg, általában öregemberként marad meg az emberek emlékezetében" - hangsúlyozta Fritz Mihály.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását