2024. április 24. - György

Miért öli meg a jegesmedve a bocsait?

Nagy feltűnést keltett, hogy a nürnbergi Állatkertben a közelmúltban egy jegesmedvemama megölte bocsait, ám a szabad természetben egyes fajoknál, mint például az oroszlánoknál természetes az ilyen viselkedés.
2008. január 16. szerda 16:48 - Hírextra

Nemcsak a "háremet" átvevő hímek ölik meg a kölyköket, arra is van példa, hogy a nőstények végeznek utódaikkal, ha megérzik a közelgő táplálékhiányt. A medvéknél pedig a hímek kifejezetten kannibál hajlamokkal bírnak, ha egy medvehím rátalálna egy bocsra, gondolkodás nélkül felfalná - írja a német Die Welt.

A jegesmedvék nőstényei éppen ezért "óvodákat" hoznak létre, s közösen gondoskodnak a csöppségekről, a sajátjukról éppúgy, mint máséról. Előfordul, nem is ritkán, hogy a bocsok "új" anyukát keresnek maguknak. A jegesmedve-populációk így tudják részben kompenzálni a fiatal, tapasztalatlan anyák által elkövetett nevelési hibákat.

Sok emlősállatnak ugyanis először meg kell tanulnia a kölykökkel való helyes bánásmódot. Ezt a szabad természetben az idősebb állatoktól lesik el - ha ez a lehetőség nem adott, akkor a fiatal anyák végzetes hibákat is elkövethetnek.

Innen ered az állatkertek problémája. Elsősorban az állatkerti elefántoknál fordul elő ilyen tragédia, hiszen nincs meg a lehetőségük, hogy megfigyeljék idősebb társaik gyereknevelési szokásait.

Valószínűsíthető, hogy a nürnbergi jegesmedvehölgynél is ez volt a baj. Ezen kívül a jegesmedve természetes körülmények közt egy csendes, eldugott jégbarlangban hozza világra kölykeit - az állatkerti környezet abszolút nem felel meg ennek. Bármilyen zaj, akármilyen megszokott legyen is, természetellenes zavart jelent a vajúdó állatnak, és ez a kölykök megölését vonhatja maga után.

Hanno Würbel giesseni viselkedésbiológus, aki a tartási körülményeknak az állati viselkedésre gyakorolt hatásával foglalkozik, egyenesen úgy vélekedik, hogy "a jegesmedvéket nem lehet fajuknak megfelelő módon állatkertekben tartani".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását