2024. május 5. - Györgyi

Amiben az egész parlament egyetértett

Ez az Országgyűlésben soha nem tapasztalt egyöntetűség bizonyítja, hogy van a közéletben olyan terület, amelyről valamennyi párt, valamennyi parlamenti képviselő azonosan gondolkodik" - mondta Vizi E. Szilveszter az MTI-nek.
2008. március 18. kedd 07:43 - Hírextra

Mindezt annak kapcsán mondta el, hogy 309 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a parlament a Magyar Tudományos Akadémia elnökének beszámolóját az elmúlt időszakról. Mint rámutatott, a szavazás eredménye bizonyítja: valamennyi párt úgy gondolja, hogy a magyar szellemi tőke újratermelése rendkívül fontos az ország számára, Magyarország jövőjét, a magyar gazdaság jövőjét az oktatásra és a kutatásfejlesztésre kell alapozni.

"Az ország nagyon nagy gazdasági problémákkal küzd, a közhangulat rossz, de van esély a kilábalásra, ha a magyar ember ügyességére, okosságára és vállalkozókészségére támaszkodunk" - hangsúlyozta a tudós társaság elnöke, hozzátéve, hogy parlamenti beszámolójában is a jövő szempontjából kiemelt területekre, mindenekelőtt az oktatásra, a továbbképzésre s a kutatásfejlesztésre helyzete a hangsúlyt.

Vizi E. Szilveszter kifejtette: ez az egyöntetű szavazás visszaigazolja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közéleti tevékenysége, politikája független volt a politikai szélirányoktól, és mindig az ország hosszú távú érdekeit szolgálta.

"Számomra különösen fontos, hogy nemcsak a lakosság körében lefolytatott közvélemény-kutatások bizonyítják, hanem a politikai elit is úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakban az Akadémia tevékenysége és a magyar tudomány szereplése minden bizalmat megérdemelt.

Úgy értékelem a parlamenti szavazást, hogy ez egy nagyon jelentős és fontos lezárása az én hatéves akadémiai elnökségemnek, és mintegy bizonyítványa annak, hogy helyesen cselekedett a magyar tudóstársadalom, amikor a társadalom és a gazdaság felé fordult" - emelte ki az MTA elnöke.

Vizi E. Szilveszter kitért a magyar tudomány helyzetére is, amely a nehézségek ellenére változatlanul Európa és a világ élvonalához tartozik. "Az Európai Unió 27 tagországa között nagyon sok tudományterületen az első harmadban vagyunk" - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását