2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem engedték tüntetni a színésznőt

Nem engedték a hét végén tüntetni Mia Farrow-t a kambodzsai hatóságok Phnompenben a dárfúri mészárlás ellen. A humanitárius akcióiról is elhíresült amerikai színésznő ugyanis a kambodzsai fővárosba tervezte "Az álom Dárfúrért" kampányának következő állomá
2008. január 16. szerda 16:51 - Hírextra

Ennek során Farrow és társai egy, az olimpiai fáklya stafétájához hasonló utazás során olyan helyszíneken "váltanak", amelyek egykor népirtást éltek át. Eddig Csádot, Ruandát, Örményországot, Németországot és Boszniát keresték fel. Kambodzsában a fáklyaátadást a hírhedt Tuol Sleng börtönben akarták végrehajtani, ott, ahol ezreket kínoztak halálra a Pol Pot-rezsim rémuralma idején, 1975 és 1979 között. A helyi szervek azonban nem engedték, hogy e jelképes cselekedettel akár csak utaljanak a pekingi olimpiai játékokra, illetve arra, hogy a jelenlegi szudáni rezsimet, a dárfúri tragédia fő felelősét, a kínai kormány aktívan támogatja.

A csoport másképpen közelíti meg a kérdést: szóvivője szerint sokkal inkább arra szeretnék felszólítani Pekinget, hogy mint Kartúm legfőbb politikai és gazdasági partnere, használja fel különleges befolyását a dárfúri állapotok békés rendezésére.

Dárfúrban az elmúlt 5 év alatt legalább 200 ezren haltak meg a harcokban és a nélkülözésekben, hatmilliós lakosságából 2,2 millióan váltak földönfutóvá a különböző nemzetközi szervezetek szerint Kartúm vitatja ezeket a számadatokat. Kína a szudáni olaj egyik legfőbb vásárlója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását