2024. május 2. - Zsigmond

Panda az akváriumban?

Az akvaristák mindig új fajtákra vágynak. A valóban foltos macikra emlékeztető mintázatú pandaharcsa dísze lehet az akváriumnak, habár sem hozzájutni, sem pedig szaporítani nem könnyű őket. A felnevelt példányokkal viszont kevés gondja lesz a családnak.
2008. április 2. szerda 09:36 - Hírextra
Nem a mindenki által kedvelt és védett állatként számon tartott pandamacit kényszerítjük a víz alá, egy szűk akváriumba, csupán egy viszonylag új halfajtáról van szó, a pandaharcsáról.

Az utóbbi években az ismert páncélosharcsafajok száma megsokszorozódott, és egyre-másra találnak szebbnél szebb, új fajokat. Egyikük a fekete foltjai után pandának elkeresztelt páncélosharcsafaj. Dél-Amerikában, a Rio Pachiteában és mellékfolyóiban, azok gyors folyású lágy vizeiben él.

Társas hal, rajban érzi magát a legjobban. A vízfenék közelében úszik. Mindenevő, de nagyon szereti az akvaristák által ismert csővájóférget, a tubifexet is.

Méretei nem túl tekintélyesek: a kifejlett példány 5-7 centiméter hosszú. Sárgásszürke testén három sötét, majdnem fekete folt van: egy a szem környékén és a homlokrészen, egy a hátúszón (ez áthúzódik a hátrészre), és egy a faroktőben, ami egy majdnem kör alakú nagy folt. Ezek a foltok valóban a pandamackóra emlékeztetnek.

Elég nehéz szaporítani. Minimum 80 literes akváriumba tegyük. Csoportosan érzi jól magát, ezért egy ekkora akváriumba maximum 6-8 hal kerüljön. A medence aljára éles szemcséktől mentes finom homokot tegyünk, sok növénnyel, amelyek lelógó gyökerei között szívesen időznek. 22-28°C-os 5,8-7,8 pH-jú vízben érzi magukat a legjobban.

A pandaharcsákat nem egyszerű szaporítani. Ráadásul csak 4-10 ikrát raknak ívásonként, ami ugyancsak kevés. Az ivadékok felnevelése viszont könnyű, és táplálásuk sem jelent gondot. Az 1-1,5 centiméteres nagyságú halak rajza már azonos szüleikkel, de legalább egy év szükséges teljes fejlettségük eléréséhez. Az utódok igen csekély száma következtében sajnos széles körben nehezen fog elterjedni ez az igen szép kis díszhal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását