2024. április 24. - György

Fel is út, le is út

Vita nélkül tudomásul vette szerdán a 2006-os útfelújításokhoz kapott állami támogatás felhasználásának szabályszerűségi vizsgálatáról készült főpolgármesteri hivatali jelentést a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága - közölte a testület elnöke.
2008. január 16. szerda 19:38 - Hírextra
Tüttő Kata (MSZP) az MTI-nek elmondta, hogy még nem egy lezárt ügyről van szó, hanem egy folyamat első állomásáról. Hozzátette, hogy ez ügyben több vizsgálati anyag is készült külsősök, köztük a Műegyetem szakértőinek bevonásával.

György István (Fidesz) az MTI-vel közölte, hogy a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács a 126 útnál összesen 586 millió forint nem megfelelő felhasználását állapította meg, s ezt vissza kell fizetni.

Hozzátette, hogy a főpolgármesteri hivatal belső vizsgálata ennél is rosszabb képet fest. A konkrétan vizsgálat 34 út mindegyikénél szabálytalan pénzfelhasználást észleltek, ezért 580 millió forint visszafizetését tartják indokoltnak. A többi utat azért nem vizsgálhatta a hivatal, mivel nem tételes elszámolásra szólt a szerződés. Az ellenzéki politikus szerint e hivatali vizsgálat azért súlyosabb, mivel ha 34 útnál 580 millió forintos visszafizetést jeleznek, akkor a nagy számok törvénye alapján, a 126 út tételes vizsgálata után "nyilván nem ennyi lenne a végösszeg".

György István leszögezte, szakmailag és politikailag egyaránt rosszul menedzselte a főváros a 2006-os útfelújításokat. Érdekesnek tartja a műszaki egyetemi szakértők azon megállapítását is, ami egyébként még csak nyolc útra vonatkozik. Eszerint "vélhetően nem valósult meg az a műszaki tartalom, amit a kivitelezőknek teljesíteniük kellett volna, ennek ellenére a teljes összeget kifizették". Az összes vizsgálati anyagról január végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés - tette hozzá.

Az ellenéki politikus hangsúlyozta, felajánlják a főváros vezetésének, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ha ez elmarad, ők tesznek majd rendőrségi feljelentést - fűzte hozzá.

György István úgy véli, hogy az útfelújítások, és azok elszámolási problematikája mögött egyértelműen fellelhető a városvezetés politikai felelőssége. Vagy nem volt megfelelően irányítva, ellenőrizve ez a kérdés a politika oldaláról, "vagy ha így volt megkövetelve, akkor nagyon súlyos politikai felelősség van a dolog mögött". Ezért vetette fel már korábban is az ellenzék, hogy a munkajogi, polgárjogi, büntetőjogi vetülete mellett, az ügy politikai aspektusait is vizsgálni kellene - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását