2024. május 4. - Mónika, Flórián

Duray: elgyengült a magyar politika

Duray Miklós szerint "elgyengült a magyar politika"; a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke erről szerdán egy budapesti rendezvényen beszélt.
2009. október 15. csütörtök 06:40 - HírExtra
A szlovák-magyar viszony hátteréről, a Tolcsvay Klubban tartott eseményen Duray Miklós azt mondta: a XX. század végi szlovák nemzeti ébredés időszakához hasonlóan a felvidéki magyar politika "mintha célt vesztett volna".

"Elgyengült Magyarország és elgyengült a felvidéki magyarság, mert egyre jobban megosztottá válik, elgyengült a magyar politika" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Ján Slota azért magyarellenes, hogy saját gyengeségét és vitatott anyagi ügyeit leplezze. Vele versenyez az egész szlovák politikai elit, hogy megszerezzék az eddig Slota pártjára, a Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) szavazók bizalmát.

Duray Miklós úgy véli, hogy Robert Fico szlovák kormányfő az utóbbi időben olyan személyi döntést hozott, amely azt mutatja: "meg akar szabadulni az SNS-től", pártja, a Smer egyik koalíciós partnerétől. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Fico a szokásos novemberi vagy decemberi időpontnál korábban akarja elfogadtatni a pozsonyi parlamenttel Szlovákia jövő évi költségvetését.

Az MKP korábbi, 1998 és 2006 közötti kormányzati szerepvállalásának pozitívumaként említette, hogy amíg az MKP kormányon volt, "felülről nem kapott támogatást a magyarellenesség, azt fedő alatt lehetett tartani". Szerinte a szlovák pártok csak akkor tudják elfogadni a szlovákiai magyarok kormányzati szerepvállalását, ha azok minimális igényekkel lépnek csak fel.

Duray Miklós szerint megkésett lépés, hogy kedden kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország Szlovákia ellen az Európai Bizottságnál, amiért Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába.

A szlovák nyelvtörvény kapcsán úgy vélekedett, hogy a szlovák kormány jobban politizál, mint a magyar, mivel az Európa Tanács velencei bizottságához olyan kérdéssel fordult a nyelvtörvény kivizsgálását illetően, amelyre "a válasz első mondata csak pozitív lehet". A magyar kormány pedig késik élni jogával, hogy kiegészítő kérdést fűzzön a szlovák beadványhoz - tette hozzá.

Szerinte egységes magyar nemzetpolitikára lenne szükség ahhoz, hogy a felvidéki és a többi határon túli magyar közösség meg tudjon maradni, mert ezek a közösségek erre önmagukban nem képesek közép- és hosszú távon.

A szervezők közlése szerint a Tolcsvay Klub szerdai vitaestjén a másik meghívott, Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a bukaresti kormány keddi megbukása utáni politikai tárgyalások miatt nem tudott időben megjelenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását