2024. május 7. - Gizella

Neve helyére írták a betegségét

A világ már nem boldogulna számítógépek, s a rájuk épített adatszolgáltatás nélkül, ám a számítógépes rendszernek van egy nagy hibája: nem gondolkodik. Emiatt azután egy nyilvánvaló tévedést is ugyanúgy rögzít, mintha pontos adat lenne.
2008. január 15. kedd 10:12 - Hírextra

Az alábbi nevetséges történet több tanulsága közül a legfőbb: egyetlen betűhiba is nagy kalamajkát okozhat, akárcsak egy űrlap sorainak eltévesztése.

Napjainkban sokan megdöbbennek, amikor a rendelőben vagy a gyógyszertárban kiderül: a számítógépes rendszer "potyautas"-nak bélyegzi őket. Azaz nincs rendben az egészségügyi ellátásuk pénzügyi háttere, így akár az olykor borsos kezelési költséget is behajthatja rajtuk az adóhatóság.

Hiába mutatják érvényes TAJ-kártyájukat, a számítógép piros fénye jelzi: megint egy potyautas. Ám sokszor kiderül, hogy valahol, valaki csupán melléütött a számítógépes rendszerben egy karaktert (betűt, számot), amiért nem is kárhoztatható igazán, hiszen óriási mennyiségű klikkeléssel (billentyű, egér érintésével) folyik ma az ügyintézés, s ráadásul a gépek, rendszerek sem mindig kompatibilisek, azaz nem mindig értik egymást tökéletesen.

A már 12 számjegyű folyószámlákon is elég egyetlen 1-es helyett hanyagul 7-est írni, s máris megakad az átutalás, aminek a késlekedéséért gondosan büntetnek az intézmények.

Tovább bonyolítja az ügyintézést a számtalan titkos, amúgy érthetetlen kód, vagy fantázia cégnév. S az is, hogy a legkülönbözőbb nyelvekből (angolból, latinból, kínaiból) vett kifejezéseket kell a billentyűzethez igazítani.

Álljon itt példaként egy igazán gondos-pontos országos intézetünk egyik határozatában bekövetkezett elírás, ami azonban végképp megakasztotta az elektronikus ügyintézést. Az egyik nőbeteg neveként a megfelelő rovatba Szenilis Demencia került. A mai Kreszcenciák, Aliciák stb. sorába szépen illeszkedik is, a vezetéknevek pedig több mint változatosak. Az egészségügyben jártasak persze észlelték volna, hogy ez a szép név a latin Senilis dementia-t, azaz az időskori elbutulást, közismert nevén az Alzheimer kórt jelöli, azaz nem a nőbeteg lánykori nevére, hanem a betegségére utal. (A valódi neve egyébként ugyancsak szerepelt az űrlapon, de két rubrikával lejjebb! A tévedéseket tartalmazó eredeti dokumentum - amelyen az érintett személy is meg van nevezve - a szerző birtokában van).

Amikor az ügyintézés megtorpanásának okát vizsgálva kiderült a hiba, akadt egy komputer-technikus, aki megjegyezte, hogy a mostanában feltűnt új influenza: a Salamon-szigetekről származtatott vírus is "elmenne" férfinévnek, Virus Salamon-ként akár megkérhetné Szenilis Demencia kezét is.

Tréfának megteszi, de a tanulság igencsak komoly: ajánlatos minden számot, adatot, nevet, jelszót kétszer is ellenőrizni, hogy ne váljunk a számítógépes rendszer lélektelenségének áldozatává, s például a járulékukat rendszeresen befizető betegek - saját maguk, vagy a rendszer hibájából - ne kerülhessenek a "potyautasok" közé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását